Valami nincs rendben a lengyeleknél: mi történt az idei sárgarépaterméssel?

agrarszektor.hu
Az utóbbi öt év legkisebb sárgarépatermését prognosztizálja a 2022-es szezonra a Lengyel Statisztikai Hivatal (GUS). A becslések szerint a tavalyinál 5,5 százalékkal kisebb sárgarépatermés várható Lengyelországban.

A Lengyel Statisztikai Hivatal (GUS) legutóbbi prognózisában 603 ezer tonnára becsülte az idei belföldi sárgarépatermés volumenét. Ez az utóbbi öt év legalacsonyabb mennyiségét jelenti, és még a gyenge 2021-eshez képest is közel 5,5%-os csökkenést jelent, a 2017-es év terméséhez képest pedig, amely az utóbbi évtized legmagasabb termése volt, ez nem kevesebb, mint 27%-s visszaesés - írta meg a FruitVeB.

A jelentős terméskiesés tetten érhető a belföldi nagykereskedelmi árak alakulásában, bár azt azért meg kell jegyezni, hogy a termés és az árak közötti összefüggés nem szigorúan determinisztikus, és a közelmúltban is voltak olyan szezonok, amikor a termés kifejezetten nagy volt, ám az árak magasabbak a szokásosnál (pl. a 2018/2019-es szezon). Jelenleg a mosott, zsákos kiszerelésű sárgarépa ára a nagyüzemi árajánlatokban általában 0,80-1,20 PLN/kg (70-104 Ft/kg) között mozog, mérettől függően.

Az augusztustól októberig tartó időszakban a sárgarépa kínálata a piacon megnőtt, ami a nagykereskedelmi árainak csökkenését okozta. Úgy tűnik, hogy a sárgarépa ára az előző hetekben stabilizálódott, és lehetséges, hogy ez a csökkenő tendencia eltűnik. Ahogy a 2015/2016-os szezon is mutatja, ez a jelenség nagyon is valós a késő őszi időszakban, még ezen a viszonylag magas árszinten is. Ezt a stabilizálódást támogatná a fagyok megérkezése, amely a meteorológusok előrejelzései szerint hamarosan bekövetkezik. Ezért az a valószínű, hogy a jelenlegi 1,00 PLN/kg (87 Ft/kg) átlagár lesz a sárgarépa árgörbéjének legalacsonyabb pontja ebben a szezonban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?