Valami nincs rendben a lengyeleknél: mi történt az idei sárgarépaterméssel?

Valami nincs rendben a lengyeleknél: mi történt az idei sárgarépaterméssel?

agrarszektor.hu
Az utóbbi öt év legkisebb sárgarépatermését prognosztizálja a 2022-es szezonra a Lengyel Statisztikai Hivatal (GUS). A becslések szerint a tavalyinál 5,5 százalékkal kisebb sárgarépatermés várható Lengyelországban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Lengyel Statisztikai Hivatal (GUS) legutóbbi prognózisában 603 ezer tonnára becsülte az idei belföldi sárgarépatermés volumenét. Ez az utóbbi öt év legalacsonyabb mennyiségét jelenti, és még a gyenge 2021-eshez képest is közel 5,5%-os csökkenést jelent, a 2017-es év terméséhez képest pedig, amely az utóbbi évtized legmagasabb termése volt, ez nem kevesebb, mint 27%-s visszaesés - írta meg a FruitVeB.

A jelentős terméskiesés tetten érhető a belföldi nagykereskedelmi árak alakulásában, bár azt azért meg kell jegyezni, hogy a termés és az árak közötti összefüggés nem szigorúan determinisztikus, és a közelmúltban is voltak olyan szezonok, amikor a termés kifejezetten nagy volt, ám az árak magasabbak a szokásosnál (pl. a 2018/2019-es szezon). Jelenleg a mosott, zsákos kiszerelésű sárgarépa ára a nagyüzemi árajánlatokban általában 0,80-1,20 PLN/kg (70-104 Ft/kg) között mozog, mérettől függően.

Az augusztustól októberig tartó időszakban a sárgarépa kínálata a piacon megnőtt, ami a nagykereskedelmi árainak csökkenését okozta. Úgy tűnik, hogy a sárgarépa ára az előző hetekben stabilizálódott, és lehetséges, hogy ez a csökkenő tendencia eltűnik. Ahogy a 2015/2016-os szezon is mutatja, ez a jelenség nagyon is valós a késő őszi időszakban, még ezen a viszonylag magas árszinten is. Ezt a stabilizálódást támogatná a fagyok megérkezése, amely a meteorológusok előrejelzései szerint hamarosan bekövetkezik. Ezért az a valószínű, hogy a jelenlegi 1,00 PLN/kg (87 Ft/kg) átlagár lesz a sárgarépa árgörbéjének legalacsonyabb pontja ebben a szezonban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?