Óriási lehetőség előtt a magyar termelők: sokat kaszálhat az, aki ezt meglépi

Óriási lehetőség előtt a magyar termelők: sokat kaszálhat az, aki ezt meglépi

agrarszektor.hu
Bármennyire is furcsán hangozhat, az energiaválságból akár profitálhatnak is a magyar termelők úgy, mint ahogyan azt a török is tették. Törökország ugyanis növelni tudta az Európába irányuló paradicsomexportját annak köszönhetően, hogy az unióban az energiaválság miatt sok üvegház leállította a téli termelést. Magyarország - ahol Törökországhoz hasonlóan szintén termálvízzel fűtik az üvegházakat - szintén profitálhat a kialakult helyzetből.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnöke a Világgazdaságnak elmondta, hogy Hollandiában leállították a gázzal fűtött üvegházakban a termelést, mert jobban megéri nekik eladni a gázt, mint fűtésre használni. Ezt és Törökország zöldség-, azon belül is főként paradicsompiaci expanzióját illusztrálja a Hort Daily, amely Fatih Kördemircit, a Kurt Group of Companies munkatársát idézi. Kördemirci elmondja, hogy mivel az EU-nak először a polgárok lakóházainak fűtését kell megoldania, senki sem fog gázt felhasználni a paradicsom- vagy paprikatermelő üvegházak felfűtésére. Szerinte ezért is növekszik a paradicsom exportja Törökországból Európába. Törökországban geotermikus vízzel fűtik az üvegházakat, ami sokkal olcsóbb, mint a gáz. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A gázfűtésnél egyébként jóval olcsóbb termálvizes melegítés miatt magától értetődő, hogy a törökországi üvegházakból kikerülő termékek is olcsóbbak, ami növeli a versenyképességüket a piacon. Ám nem ez az egyetlen, ami előnyükre lehet, hiszen például a klimatikus viszonyok miatt mesterséges világítást sem kell használniuk. A paradicsomot exportpiacra szánják, éppen ezért az uniós előírásoknak meg kell felelnie, de erre nem minden török termelő képes. Továbbá Antalyában például a termelők kemény időjárási körülmények között gazdálkodnak, ezért sok kártevővel küzdenek, így hát sok esetben nem tudnak mást tenni, csak permetezni a növényeket.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nagy lehetőség a magyarok előtt is

Nagypéter Sándor elmondta azt is, hogy a törököknek valóban nagy előnyt jelent a termálvizes fűtés a mostani időszakban, de nem lehet elmenni amellett sem, hogy a geotermikus energia üvegházi felhasználására Magyarországnak is nagyon jók az adottságai.

Törökországnak a termelés méretében és a klimatikus adottságokban van versenyelőnye, de a szállítási távolságok miatt a közép-európai régióban és még Németországban is meghatározók lehetnek a magyar termelők, ha Magyarország kihasználja a geotermikus energia adta lehetőségeket. Illetve olyanok lehetnénk a piacon, mint a lengyelek az almánál

- fogalmazott a szakember.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?