2023. március 27. hétfő Hajnalka

Letarolhatja ezeket az országokat a török alma: eláraszthatja a piacokat, boltokat

agrarszektor.hu
A toronymagas listavezető Kína (több év átlagában 40 millió tonna körüli termés) mögött az Egyesült Államok és Törökország osztozik a dobogó második-harmadik fokán 4,2-4,8 millió tonna közötti almatermésével. Az elmúlt hat évben a török almatermesztés a modern ültetvények előre törésének köszönhetően folyamatosan bővült, és az idei szezonra jelentős ültetvényterület érte el a termőkort. A kedvező időjárás miatt mind a termés volumen, mind a minőség igen jónak ígérkezik, a tavalyi 4,49 millió tonna után az USDA prognózisa szerint 4,77 millió tonnás termés várható.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Törökország változatos földrajzi adottságai miatt több száz almafajtát termesztenek, ám ezek közül csak néhány kerül nagy mennyiségben piacra. A legfőbb fajták a Starking, a Golden, az Amaszia és a Granny Smith - ezek együttesen a teljes termés 75%-át adják. Még a fő fajták közül is kiemelkedik a Starking 38%-os részarányával, ami 1,77 millió tonna körüli termést jelentett a tavalyi szezonban. Érdekesség, hogy a Starking és a Golden volumene az utóbbi idényekben annak ellenére nőtt folyamatosan, hogy ültetvényterületük eközben zsugorodott. A feltörekvő fajták között elsősorban a piros héjú, édes fajták dominálnak, ilyen például a Starkrimson, a Scarlet Spur és a Red Chief. Ennek oka, hogy bár a törökök a belföldön megtermelt alma 80%-át frissen elfogyasztják, jelentős exportőrök is: fő célpontjaik India és Oroszország, és a közeljövőben elsősorban a Közel-Keleten terveznek nagyobb áttörést, ahol ezeket a fajtákat kedvelik - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Legfőbb termesztőkörzetek: délnyugati súlypont

A legjelentősebb árutermelő körzetek Törökország délnyugati részén találhatók: Anatólia középső tájain és a Mediterrán régióban. A körülbelül 170 ezer hektáron folytatott termelés 45%-a három fő körzetből érkezik (Iszparta, Karaman és Nigde), ezek közül is Iszparta számít a legnagyobbnak átlagosan évi 730 ezer tonna körüli termésével. A második legnagyobb régió, Karaman (átlagosan 500 ezer tonna/év) adja az exportra szánt volumen legnagyobb részét. Az alma számít az egyik legjövedelmezőbb gyümölcskultúrának Törökországban (a körte és a csemegeszőlő társaságában), és az utóbbi időszak nagy modernizációs hulláma ellenére még mindig sok extenzív ültetvény működik az országban.

Fogyasztás: jó a hazai

A tavalyi 4,1 millió tonnás belföldi fogyasztás az idei szezonban 4,35 millió tonnára bővül az USDA prognózisa szerint. Törökországban az alma éves fejenkénti fogyasztása 30-35 kg között ingadozik, összehasonlításként: Magyarországon 10-13 kg/fő/év közötti. Általában a termés 70-75%-a kerül friss fogyasztásra, és 20% körüli részét dolgozzák fel almalének, konzervipari termékekben, ecetnek vagy aszalványnak. A termés 5-10%-a kerül exportra, és az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően Törökország 1 millió tonna feletti hűtőtároló-kapacitással rendelkezik.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kereskedelem

Az USDA előrejelzése szerint ebben a szezonban a török almaexport 420 ezer tonna körül alakul majd, ami várhatóan új rekordot jelent a tavalyi 398 ezer tonnát követően. Ez a prognózis a környező államok növekvő keresletét tételezi fel. Törökország almaexportja az utóbbi évtized során 10-szeresére nőt, és ebben az ültetvények, a tárolók és logisztikai infrastruktúra modernizálása mellett az is szerepet játszott, hogy a fő exportpiacok viszonylag közel találhatók. A legfontosabb kereskedelmi partner India, ide tavaly 110 ezer tonna körüli mennyiséget szállítottak a törökök, főleg Red Delicious fajtát, a teljes almaexport 28%-át Indiában sikerült értékesíteni. Érdekesség, hogy Indiában a török alma elsősorban az amerikai almával versenyez. Oroszország is fontos partner 18%-os részesedésével, de Szíria (16%), Irak (13%) és Líbia (12%) is jelentős piacok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?