Óriási rekord a lengyeleknél: rengeteg termett ebből a gyümölcsből idén

Óriási rekord a lengyeleknél: rengeteg termett ebből a gyümölcsből idén

agrarszektor.hu
A WAPA legfrissebb előrejelzése szerint Lengyelországban az idén 4,7 millió tonna almát fognak betakarítani.  Ez rekordmagas szint, és jelentősen meghaladja a Központi Statisztikai Hivatal (GUS) idén nyári előrejelzését (4,2 millió tonna).

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A WAPA legfrissebb előrejelzései lényegesen magasabbak, ez azonban nem meglepetés az ágazat számára, hiszen már kora ősszel tudni lehetett, hogy a GUS júliusi és augusztusi adatokon alapuló előrejelzése jelentősen alulbecsült, mivel a későbbi időszakban a vegetációs viszonyok nagyon jók voltak. A lengyel gyümölcstermesztők között nem egyszer még az is elhangzott, hogy több mint 5 millió tonna alma teremhet az idén. Még ez a 4,7 millió tonnás, óvatosabb becslés is hatalmas mennyiség. Különösen a piaci realitások tükrében, ahol a politika elzárta a lengyel alma útját Oroszország és Fehéroroszország felé, és a pénzügyi problémák erősen megzavarták az Egyiptomba irányuló exportot - írja a FruitVeB. Még a termés közel-keleti, indiai vagy más ázsiai országok piacaira történő értékesítéséről szóló optimista információk sem változtatnak azon a tényen, hogy a lengyel alma a legfontosabb exportpiacait (önhibáján kívül) elvesztette.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahelyett, hogy több százezer tonnát (Oroszország, Fehéroroszország) vagy akár több tízezer tonnát (mint Egyiptom) értékesítettek volna, most olyan célállomások vannak, ahová legfeljebb ezer, de gyakran csak több száz tonna almát lehet értékesíteni. A lengyel gyümölcstermesztés idei realitása az, hogy a fákon lévő összes almát nem szüretelték le, így a teljes termésmennyiséget nem lehet majd értékesíteni, ráadásul a bruttó és a nettó termés közötti különbség jelentős lesz. Ennek fő oka a munkáskézzel kapcsolatos problémák, amelyek az ukrajnai háború következményei. A másik szempont, hogy az alma egy részét nem a minőség szempontjából optimális időben szedték le, és ezek a gyümölcsök nem eleve nem is kerülnek a friss piacra. Ráadásul a termés egy nagyon jelentős része (ezek viszont jó minőségű almák voltak), a gyümölcsösökből közvetlenül a feldolgozókba került, mert a termesztők nem akarják megkockáztatni a gyümölcs tárolásának költségeit ilyen bizonytalan időkben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ennek következtében az étkezési almapiacra nehezedő túlkínálati nyomás kisebb lesz, különösen a szezon második felében. A lengyel étkezési alma kis mértékű novemberi áremelkedése már megerősítette a fenti megállapítást. Az ágazat feszülten várja az első WAPA adatokat az ország almakészleteinek állapotáról, de az általános várakozás szerint azok jelentősen alacsonyabbak lesznek az előző évinél. Ilyen adatok - az almakészletek éves szintű csökkenéséről - más európai országokból is érkeznek. Összefoglalva - a 2022/2023-as szezonban sok alma lesz Lengyelországban, sőt, rekordmennyiségű. Ez azonban télen és tavasszal az étkezési gyümölcsök szegmensében nem feltétlenül jelent majd kínálatnövekedést az előző szezon megfelelő időszakaihoz képest. És ez a lengyel remények szerint valószínűleg az alma árában is tükröződni fog. A kérdés az, hogy ez elég-e ahhoz, hogy elérje a termelők számára a jövedelmezőséget garantáló szintet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?