2023. január 30. hétfő Martina, Gerda

Komoly gondok vannak Belgiumban: ott rohadhat a fákon az idei almatermés

agrarszektor.hu
Az idei betakarítási adatokat részletesen elemző Belga Kertészeti Szövetkezetek Szövetségének (VBT, Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties) becslései szerint a 2022-es szezonban a belföldi termésű alma 15%-át nem szedték le. “Ez elsősorban a magas energiaköltségek miatt alakult így, mivel a tárolás drága, az alma piaci ára pedig kifejezetten alacsony ” - írta le a hazai helyzetet Luc Vanoirbeek, a VBT főtitkára a vilt.be szakmai portálnak adott interjújában.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Vanoirbeek elmondta, az idei szezon annyira különleges, hogy még soha nem tapasztalt ilyesmit. A jelenlegi adatok szerint az idei almatermés 238 000 tonna volt, ami 9%-kal haladta meg még a nyáron kiadott előrejelzést is, és 24%-kal magasabb az ötéves átlagnál. Az almatermesztők idén nagy veszteségeket könyvelnek el, válságos a helyzet, melynek fő oka ugyanaz, mint a cseh almapiacon uralkodó viszonyoknak: Oroszország krími és ukrajnai inváziója után a lengyel alma orosz piaca megszűnt, így tömegesen került az európai országok piacaira, a túlkínálat pedig rendkívül alacsony árakhoz vezetett - írja FruitVeB

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?