Komoly gondok vannak Belgiumban: ott rohadhat a fákon az idei almatermés

Komoly gondok vannak Belgiumban: ott rohadhat a fákon az idei almatermés

agrarszektor.hu
Az idei betakarítási adatokat részletesen elemző Belga Kertészeti Szövetkezetek Szövetségének (VBT, Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties) becslései szerint a 2022-es szezonban a belföldi termésű alma 15%-át nem szedték le. “Ez elsősorban a magas energiaköltségek miatt alakult így, mivel a tárolás drága, az alma piaci ára pedig kifejezetten alacsony ” - írta le a hazai helyzetet Luc Vanoirbeek, a VBT főtitkára a vilt.be szakmai portálnak adott interjújában.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Vanoirbeek elmondta, az idei szezon annyira különleges, hogy még soha nem tapasztalt ilyesmit. A jelenlegi adatok szerint az idei almatermés 238 000 tonna volt, ami 9%-kal haladta meg még a nyáron kiadott előrejelzést is, és 24%-kal magasabb az ötéves átlagnál. Az almatermesztők idén nagy veszteségeket könyvelnek el, válságos a helyzet, melynek fő oka ugyanaz, mint a cseh almapiacon uralkodó viszonyoknak: Oroszország krími és ukrajnai inváziója után a lengyel alma orosz piaca megszűnt, így tömegesen került az európai országok piacaira, a túlkínálat pedig rendkívül alacsony árakhoz vezetett - írja FruitVeB

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02