Nagy változás jöhet Magyarországon: ilyen növények lephetik el a földeket?

agrarszektor.hu
A Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) által szervezett őszi búza, kukorica és repce posztregisztrációs fajtakísérletekben részt vevő vállalatok, illetve a legjobb fajták, hibridek tulajdonosai a budapesti AGROmashEXPO és Agrárgépshow keretében vették át díjaikat. A Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, illetve a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) együttműködésével tavaly is megvalósultak az őszi búza, kukorica és repce posztregisztrációs fajtakísérletek. Ezek legfőbb célja, hogy a termelők objektív információt kapjanak az egyes fajtákról, így segítve a fajtaválasztást.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Tavaly a kukorica 16., az őszi búza 15., a repce pedig 3. alkalommal került górcső alá, hazánk több, földrajzilag és termőhelyi adottságokban is eltérő helyszínén. Így arra is lehetőség nyílik, hogy a termelők olyan fajták, hibridek mellett döntsenek, amelyek a saját termőhelyi adottságaikhoz legközelebb eső kísérleti területeken hoznak jó eredményeket. Az 59 őszibúza-fajtát 3 éréscsoportban, 8 helyszínen; a 31 repcefajtát két éréscsoportban, 6 helyszínen, a 43 kukoricafajtát 4 éréscsoportban, 10 helyszínen vizsgálták. A kísérletekben összesen 20 fajtatulajdonos vállalat vett részt - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

A teszt felügyeletét és a lebonyolítással kapcsolatos feladatokat a megszokottak szerint a Fajtakísérleti Innovációs Tanács látta el. A budapesti AGROmashEXPO és Agrárgépshow keretében a GOSZ által rendezett Szántóföldi Szakmai Napon minden növényfaj valamennyi éréscsoportjának első három helyezettjét díjazták, valamint oklevelet vehettek át a kísérletben résztvevő fajtatulajdonos vállalatok. A felmérés eredményei - a korábbi évekre visszamenőleg - minden gazdálkodó, érdeklődő számára elérhetőek a VSZT honlapján.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?