Durva, ami az ukrán kukoricával történik: meglepő hírek érkeztek az országból

Durva, ami az ukrán kukoricával történik: meglepő hírek érkeztek az országból

agrarszektor.hu
Nagy lehet a baj az ukrán földeken, ugyanis akár 30-35%-kal is csökkenhet a kukorica vetésterülete az országban 2023-ban. Ennek oka pedig nem más, mint az áramkimaradások és a gazdák pénzhiánya. Mindemellett az ukrán energetikai létesítmények elleni orosz támadások miatt fellépő széles körű áramhiányt is jelentős kihívás elé állította az ukránokat.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az ukrán kukorica betakarításának az egyik fő akadálya, hogy az oroszok az ország keleti, déli és északi részén hatalmas területeket foglaltak el vagy rongáltak meg az elmúlt egy évben, ami mind a termőföldeket, mind pedig a hozzájuk kötődő infrastruktúrát érintette. Denisz Marcsuk, az Ukrán Mezőgazdasági Tanács az ukrán televíziónak elmondta, hogy a 2022-es betakarításból származó kukorica - különböző becslések szerint - körülbelül 20%-a még mindig a földeken van, és nem lehet betakarítani. Ha sikerülne, akkor viszont hatalmas kiadás lenne a szárításuk - írja a Portfolio a Reuters alapján. Az elnökhelyettes szerint a kukorica ára az országon belül viszonylag alacsony, és a gazdák így nem kapják vissza a befektetett pénzt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Marcsuk hozzátette, fontos, hogy megértsék, mit fognak a gazdák tavasszal vetni. Ha a kukorica a földeken marad, akkor biztos, hogy idén 30-35%-kal kevesebb kukoricaföldjük lesz. A mezőgazdasági minisztérium adataiból kiderült, hogy január 26-ig a gazdák a várt terület 90%-áról, azaz 3,8 millió hektárról 25,2 millió tonna kukoricát takarítottak be, ami 6,65 tonna/hektár hozamot jelent. Ukrajna mezőgazdasági minisztere szerint a betakarítatlan kukorica nagy területe miatt a gazdák nem tudnak újra kukoricát vetni ezeken a földeken, így jövő tavasszal a domináns helyettesítő növény a napraforgó lehet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?