Durva, ami az ukrán kukoricával történik: meglepő hírek érkeztek az országból

agrarszektor.hu
Nagy lehet a baj az ukrán földeken, ugyanis akár 30-35%-kal is csökkenhet a kukorica vetésterülete az országban 2023-ban. Ennek oka pedig nem más, mint az áramkimaradások és a gazdák pénzhiánya. Mindemellett az ukrán energetikai létesítmények elleni orosz támadások miatt fellépő széles körű áramhiányt is jelentős kihívás elé állította az ukránokat.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az ukrán kukorica betakarításának az egyik fő akadálya, hogy az oroszok az ország keleti, déli és északi részén hatalmas területeket foglaltak el vagy rongáltak meg az elmúlt egy évben, ami mind a termőföldeket, mind pedig a hozzájuk kötődő infrastruktúrát érintette. Denisz Marcsuk, az Ukrán Mezőgazdasági Tanács az ukrán televíziónak elmondta, hogy a 2022-es betakarításból származó kukorica - különböző becslések szerint - körülbelül 20%-a még mindig a földeken van, és nem lehet betakarítani. Ha sikerülne, akkor viszont hatalmas kiadás lenne a szárításuk - írja a Portfolio a Reuters alapján. Az elnökhelyettes szerint a kukorica ára az országon belül viszonylag alacsony, és a gazdák így nem kapják vissza a befektetett pénzt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Marcsuk hozzátette, fontos, hogy megértsék, mit fognak a gazdák tavasszal vetni. Ha a kukorica a földeken marad, akkor biztos, hogy idén 30-35%-kal kevesebb kukoricaföldjük lesz. A mezőgazdasági minisztérium adataiból kiderült, hogy január 26-ig a gazdák a várt terület 90%-áról, azaz 3,8 millió hektárról 25,2 millió tonna kukoricát takarítottak be, ami 6,65 tonna/hektár hozamot jelent. Ukrajna mezőgazdasági minisztere szerint a betakarítatlan kukorica nagy területe miatt a gazdák nem tudnak újra kukoricát vetni ezeken a földeken, így jövő tavasszal a domináns helyettesítő növény a napraforgó lehet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?