2023. május 28. vasárnap Emil, Csanád

Súlyos gondok vannak a magyar földeken: ennek még nagyon rossz vége lehet

MTI
Jól jönne az őszi vetésnek a csapadék, mert a február nagy területen meglehetősen száraz volt - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat heti agrometeorológiai elemzésében. Ezzel egyidőben az ország egyes térségeiben nőtt a belvizes területek nagysága.

A meteorológiai szolgálata  honlapján csütörtökön közzétett elemzésében azt írta, az elmúlt hét napban az ország felett átvonuló időjárási frontok sokfelé hoztak csapadékot, többnyire kisebb esőt, a déli országrészben azonban számottevő mennyiség esett. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege azonban helyenként az 5 millimétert sem éri el, így országszerte a sokéves átlag alatt van. A talajok felső rétege az ország nagyobb részén tovább száradt, csak a déli és keleti határ térségében nedves, vizes a talaj teteje. A mélyebb rétegek azonban szinte országszerte telítettek a korábbi esők miatt.

Mivel a Körösök és a Maros vízgyűjtőjén az elmúlt napokban komoly csapadék hullott, ezeken a folyókon árhullám vonul le, így bár a korábban belvízzel érintett, elsősorban alföldi táblák területi kiterjedése jelentősen csökkent, de a Körös, Maros és a Tisza alsó folyása menti térségben ismét emelkedett a belvizes területek nagysága. Az 5 centiméteren mért talajhőmérséklet jelenleg 5 Celsius-fok körül alakul.

Az elemzés szerint az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, de az ország déli, délnyugati területeinek kivételével már várnának egy kiadósabb esőt. Az enyhe időben a vegetáció a hónap közepén fejlődésnek indult, a som virágzása már az északkeleti országrészben is megkezdődött, a kajszi, az őszibarack és a körte virágrügyei is megpattantak Miskolc térségében. Délen, délnyugaton ezek a folyamatok még előrébb járnak, a mandula virágzása is elkezdődött. Az elmúlt napok hűvösebb időjárása, az éjszakai gyenge fagyok, délen a kevés hó visszafogta a növények túl korai fejlődését.

Az elemzés szerint a folytatásban változékony, kora tavaszi időre kell számítani: kezdetben még enyhe idő várható, majd vasárnaptól már hidegebb, hétfőtől hideg és nedves léghullámok érkeznek. A hétvége jobbára száraznak ígérkezik, majd hétfőtől több hullámban várható csapadék, eső, hó vegyesen, a jövő hét közepéig összesen 5-10 milliméter csapadék hullhat, de délnyugaton több is eshet. Vasárnaptól csökkenni kezd a hőmérséklet, a jövő héten a minimumok 0, a maximumok pedig 5 fok körül alakulnak majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?