Mi történik itt? Egyre több gazda mondhat le erről a zöldségről Argentinában

agrarszektor.hu
A Buenos Aires-i gabonatőzsde a héten tovább csökkentette a szezon kukorica- és szójatermésére vonatkozó becsléseit. A döntés hátterében az Argentinát sújtó, pusztító szárazság áll, amely az ország egész gazdaságára komoly csapást mérhet.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A héten csökkentette a kukorica- és szójatermésre vonatkozó várakozását a Buenos Aires-i gabonatőzsde, mivel hónapok óta kegyetlen szárazság tombol az országban. Argentína a régió legfontosabb gabonaexportőre, illetve a világ legnagyobb szójaexportőre is - írta meg a Világgazdaság a Reuters értesülései alapján. Az argentinok emellett a világ legnagyobb szójaliszt- és szójaolaj-exportőrei is, valamint a harmadik legnagyobb kukoricaexportőrök, de a májusban kezdődött aszály miatt az előrejelzők többször is csökkentették a várakozásokra vonatkozó becsléseket. Ez azonban nemcsak a gazdálkodóknak, hanem az egész gazdaságnak egy hatalmas probléma. A szárnyaló infláció miatt Argentínának devizára lenne szüksége, de gabonatermékek nélkül nem fog tudni exportálni.

A Buenos Aires-i gabonatőzsde számításai szerint 29 millió tonna szójababot tudnak majd betakarítani. 
Korábban 33,5 millió tonnára tették a termést. A kukorica kibocsátását most 37,5 millió tonnára prognosztizálják, ami alacsonyabb a korábbi 41 millió tonnás előrejelzésnél. A heti termésjelentésben a tőzsde azt mondta, hogy a magas hőmérséklet további veszteségeket okoz, valamint a betakarítható terület nagyságát is csökkenti. A gazdák az elmúlt öt év átlagához képest 50%-os hozamkieséssel számolnak, különösen a kukorica és a szójabab esetében. Az előző szezonban, amelyet ugyancsak kisebb mértékben befolyásolt a száraz időjárás, Argentína 43,3 millió tonna szójababot termett, míg a kukorica betakarítása 52 millió tonnát ért el. A hónap elején egy üzleti konzorcium arra figyelmeztetett, hogy a veszteségek több mint 20 milliárd dollárba kerülhetnek az országnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?