Komoly gondok vannak ezzel a német zöldséggel: foghatják a fejüket a termelők

Komoly gondok vannak ezzel a német zöldséggel: foghatják a fejüket a termelők

agrarszektor.hu
Túlságosan hideg és csapadékos az időjárás ahhoz, hogy Németországban teljes regiszterével berobbanhasson a “Spargelzeit”. De a szakemberek szerint nem is annyira a hideg, mint inkább a napsütés hiánya az igazi probléma.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A német Landvolk sajtóügynökség szerint a hazai földeken a spárga már szépen nyújtogatja sípjait a melengető napsugarak felé - már amikor vannak ilyenek. Ezért egyes helyeken termelői értékesítésből vagy szaküzletekben kapható lesz ugyan spárga, ám a német piacokat húsvétkor még biztosan nem árasztotta el a hazai termék. Ezért a Landvolk azt javasolta olvasóinak, hogy aki nem tud lemondani a friss spárga okozta fejedelmi élvezetről a húsvéti ünnepkörben, annak tanácsosabb, ha valamelyik Alsó-szászországi termelőtől előrendeléssel szerzi be az árut. Ebben a régióban 4500 hektáron termesztenek spárgát Hannover, Nienburg, Lüneburg, Uelzen és Osnabrücker Land körzetében - írta meg a FruitVeB.

Egyelőre túlságosan hideg és csapadékos az időjárás a spárgának. És nem is annyira az abszolút hőmérséklet itt a fontos, hanem a napsütés hiánya, ami a fólia alatt még relatíve hideg idő esetén is jócskán képes felmelegíteni a talajt. Alsó-Szászországban a termelés 30%-a dupla fólia alatt zajlik, de néha tripla takarást is alkalmaznak annak érdekében, hogy a termőre fordulást minél korábbra hozzák

- nyilatkozta Fred Eickhorst helyi a Spárga- és Bogyósgyümölcs-termesztő Szövetség elnöke.

A szakember szerint az idei szezonkezdetnél tapasztalható árak nagyjából ugyanolyan magasról indulnak, mint tavaly. Ez pedig termelői szempontból sokkal jobb, mint amikor a teljes termelés egyszerre robban be, és már az idény elejétől kezdve alacsony árakkal küzdhetünk. A korai spárgát termelők számára ez lehetővé teszi, hogy valamelyest ellensúlyozzák az elszálló termelési költségeket, amelyek közül a spárgatermesztők számára az egyik legfontosabb a kötelező minimális órabér tavaly októberhez képest 25%-os emelkedése. Alsó-Szászországban a spárgaszezon hivatalosan április 12-én, szerdán 10:30-kor kezdődik Marklohe településen, és június 24-éig tart. Fred Eickhorst beszélt arról is, hogy a fehér spárga frissességét a fogyasztók könnyen ellenőrizhetik a piacokon: már első látásra fel kell, hogy tűnjön, hogy a spárgafej zárt, a sípok pedig fényesek, roppanósan, könnyedén  törhetők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?