Meglepő dolog derült ki az időjárásról: ilyen talán még sosem volt Magyarországon

Meglepő dolog derült ki az időjárásról: ilyen talán még sosem volt Magyarországon

agrarszektor.hu
Mintha felcserélődtek volna az ünnepek időjárásai: sokfelé 2022. karácsonya tavasziasabb időjárás közepette telt el, mint a mostani húsvét. Míg tavaly decemberben kellemes, enyhe időben volt részünk, az idei húsvétnak voltak olyan napjai, amikor az ország több területén is havazott.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Épp csak egy kis túlzás lenne azt állítani, hogy 2022. karácsonyán és 2023. húsvétján felcserélődött az ünnepek időjárása. Amíg a legutóbbi karácsonykor sokfelé kora tavaszias időben volt részünk, sőt, a fővárosban december 24-én a napi melegrekord is megdőlt, addig az idei húsvétnak voltak olyan napjai, amikor havazott az ország egyes részein, valamint a Börzsöny, a Bakony és a Kőszegi-hegység sem maradt ki az áprilisi télből - olvasható az Időkép.hu oldalán.

A két ünnep napjait összevetve látható, hogy az elmúlt karácsony három napján többfelé lehetett magasabb csúcsértékeket mérni, mint az idei húsvét nagypéntekjén és nagyszombatján. Karácsonykor többfelé mutattak 12-15 fokot, sőt december 26-án 16-17 fokot is a hőmérők, míg nagypénteken és nagyszombaton csak 10-12 fokig melegedett a levegő az enyhébb időnek örvendő tájakon, sokfelé 10 fok alatt maradtak a maximumok, több magyar tájegységen pedig csak 4-6 fok körüli csúcsértékek voltak a jellemzők. A hőmérséklet-eloszlás másként nézett ki karácsony második napján, mint húsvétvasárnap, ami azt jelenti, hogy december 26-án a déli tájakon volt legenyhébb az idő, április 9-én viszont keleten, északkeleten mutatták a legmagasabb értékeket a hőmérők. Emiatt voltak olyan tájai az országnak, ahol húsvétvasárnap is hűvösebb volt, mint december 26-án.

Húsvéthétfőn már általában 9 és 18 fok között alakultak a maximumok, így az idei húsvéthétfőre már azt lehetett mondani, hogy nagyjából az évszaknak megfelelően alakult a napi csúcshőmérséklet az országos átlagot tekintve, viszont az idei húsvét első három napjának maximum-hőmérsékleteinek az átlaga kevéssel alacsonyabban alakult, mint a 2022-es karácsony három napjának maximum-hőmérsékleteinek az átlaga.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?