Durva, ami ezeken a piacokon történik: így trükköznek a dinnyével az árusok

Durva, ami ezeken a piacokon történik: így trükköznek a dinnyével az árusok

agrarszektor.hu
A spanyol piacokon a Szenegálból importált görögdinnyéről a belföldi termesztésű árura való átállás zajlik, csakhogy ez az átmenet sokkal gyorsabb, mint bárki is gondolná. Az elmúlt időszakban néhány spanyol nagyáruházban azonos fajtájú görögdinnyék jelentek meg a polcokon ugyanazokban a ládákban, egészben és vágva is, csak éppen egymásnak ellentmondó címkékkel, származási helymegjelöléssel. Az egész görögdinnyéken még az eredeti származási hely, azaz Szenegál szerepelt, ám a szeletekre vágott gyümölcs hirtelen spanyollá változott. Több árusítóhelyen is lehetett találkozni olyan importáruval, amely félbevágva vagy negyedelve meglepő módon országot váltott.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az egyik spanyol gazdaszövetség, a Coag azonnal elítélte a címkézéssel kapcsolatos súlyos jogsértést, és nyilatkozatot adott ki, mely szerint a címkékre és címkékre vonatkozó jelenlegi szabályozás nem tükrözi az árusított termék helyes eredetét, veszélyeztetve annak nyomon követhetőségét és megtévesztve a fogyasztót, aki így nem rendelkezik a vásárláshoz kapcsolódóan megbízható információkkal. A szövetség figyelmeztette a kiskereskedőket, hogy tartsák be a címkézésre és a származási hely feltüntetésre vonatkozó szabályokat, és ne játsszanak a termékek eredetével - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Andrés Góngora, a Coag zöldség-gyümölcs szekciójának vezetője kiemelte, ez a gyakorlat, és nemcsak a fogyasztók választási szabadságát érinti hátrányosan, hanem a spanyol termelőket is veszélyezteti. A görögdinnye és a sárgadinnye, valamint a csonthéjas gyümölcsök esetében kampányt indítanak, mivel a kiskereskedelmi láncok továbbra is harmadik országokból importálják a termékeket, veszélyeztetve a hazai termelők piacra jutását, különösen, ha a törvényt megsértve még a gyümölcsök valódi eredetét sem jelölik. A szövetség felkérte az illetékes hatóságokat azonnali ellenőrzések elvégzésére annak érdekében, hogy ez a gyakorlat ne harapódzhasson el, illetve megfelelő szankciókkal legyenek sújthatók az átcímkézést végző láncok kereskedők.

Az európai jogszabályok a származási hely megjelölése tekintetében egyértelműek: előírják, hogy a gyümölcsökön és a címkéken mindig fel kell tüntetni a gyümölcsök eredetét, azaz azt az országot, ahol termesztették őket. Ezt a San Lidano, a görögdinnye termelésére és forgalmazására szakosodott egyik spanyol vállalat is megerősíti: mindig a termesztés országát kell megjelölni, amely akkor is ugyanaz marad, ha a gyümölcsöt feldolgozzák (például, ha félbe vagy negyedekre vágják). Jóindulatú megközelítéssel a problémát a törvény helytelen értelmezése jelentené, viszont a törvény szövege egyértelmű, és nem hagy teret a félreértéseknek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 18. 13:32