Veszélyben a termés ebben a magyar térségben? Ennek még rossz vége lehet

Veszélyben a termés ebben a magyar térségben? Ennek még rossz vége lehet

MTI
Az Alföldön régóta nem hullott jelentős csapadék, errefelé a talaj felső rétege már kiszáradt, ezért az elvetett kukoricának csapadékra lenne szüksége. A hét elején a Dunántúlon sokfelé esett számottevő eső, a lehullott csapadék mennyisége az elmúlt öt nap során csak a Dunántúlon és az ország középső részén haladta meg a 10 millimétert, az ország nagyobb részén alig, vagy egyáltalán nem esett. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az elmúlt 30 nap csapadékösszege északon, különösen északnyugaton jelentősen, helyenként 40-60 milliméterrel is meghaladja a sokéves átlagot, míg főleg a Tiszántúlon 15-30 milliméterrel elmarad attól. A talaj felső fél méteres rétege azokon a területeken, ahol nem esett legalább 10 milliméter eső, ugyan veszített a nedvességtartalmából de még mindig kellő mennyiségű nedvességet tartalmaz. A felszín közeli talajréteg nedvességtartalma azonban főleg az Alföldön már nagy területen a kritikus szint alá csökkent - írja agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. A hőmérséklet április utolsó hetében 2-5 Celsius-fokkal elmaradt az ilyenkor szokásos értékektől. Az áprilisi középhőmérsékelt 1-2 fokkal, a havi napfénytartam összeg 30-50 órával elmaradt a sokéves átlagtól.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az őszi vetések jó állapotban vannak, az őszi búza szárba indult, az árpa már kalászosodik, a repce pedig teljes virágzásban van. A talajban kellő nedvesség áll rendelkezésükre és a hőmérséklet is többé-kevésbé megfelelő, de a hirtelen nagy meleg nem lenne ideális. Ugyanakkor az utóbbi hetek tartós levélnedvessége miatt a kórokozók is gyorsan szaporodtak. A nyári kapás növények vetése késést szenvedett a hideg, majd a sok eső miatt, de a napraforgó és a kukorica zöme már a talajban van. Az Alföldön csapadékra lenne szükség, mert a talaj fölső néhány centiméteres rétege, ahol a magok illetve a kis növények elhelyezkednek, mostanra kiszáradt. A gyümölcsök zöme túl van már a virágzáson, jelenleg még a birs virágzik.

EZ IS ÉRDEKELHET

Több fajta is megszenvedte a március végi, április eleji fagyokat, a csapadékos idő pedig nem kedvezett a beporzásnak, sokkal inkább a megbetegedéseknek. A legfrissebb, április második felére vonatkozó, a felszín "zöldességét" mutató vegetációs index értéke folyamatosan nő a csapadékos időben. Az index értéke országszerte jóval magasabb a sokéves átlagnál, kivéve a magasabb hegyek erdeit, ahol az áprilisi hűvösebb idő miatt kis lemaradásban van a vegetáció. A folytatásban is változékony marad az időjárás, a jövő héten hétfőtől csütörtökig többfelé várható számottevő csapadék. A hőmérséklet az ilyenkor szokásos értékek körül alakul, többnyire hajnalonként sem hűl 5 fok alá a levegő, napközben pedig jellemzően 20 és 25 fok között lesznek az értékek, a csapadékos napokon és tájakon várható ennél pár fokkal hűvösebb, de se nagyobb lehűlés, se nyári meleg nem valószínű a jövő hét közepéig.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 18. 06:03