Ezt sokan nem tudják: csak így lehet szamócapalántát forgalmazni itthon

Ezt sokan nem tudják: csak így lehet szamócapalántát forgalmazni itthon

agrarszektor.hu
A szamócaszaporítára rendkívül sok szabály vonatkozik, amelyeket sokan nem ismernek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ezért összegyűjtötte a szaporítással kapcsolatos legfontosabb előírásokat, valamint az engedély iránti kérelemhez szükséges tudnivalókat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A vonatkozó törvény (A növényfajták állami elismeréséről, valamint a szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 2003. évi LII. törvény 15. § (7) bekezdése) értelmében a gyümölcs-szaporítóanyag előállítására és forgalomba hozatalára irányuló tevékenységet kizárólag az folytathat, aki megfelel a jogszabályi feltételeknek, valamint rendelkezik a tevékenység végzéséhez szükséges - a növénytermesztési hatóság által kiadott - engedéllyel.

A tevékenységhez kapcsolódó rendelet (A gyümölcs szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 14/2017. (III. 23.) FM rendelet 30. § (1) bekezdése) alapján gyümölcs-szaporítóanyagot forgalomba hozatal céljából előállítani csak a növénytermesztési hatáskörben eljáró kormányhivatal engedélyével rendelkező gyümölcsfaiskolában lehet.

A szamóca (Fragaria L.) olyan gyümölcsfaj, amely e rendelet hatálya alá tartozik, mely szerint:

  • (1) Az ültetvény és az egyed kondíciójának, kezeltségének alkalmasnak kell lennie az előírt minőségű szaporítóanyag termelésének biztosítására.
  • (2) A törzsültetvények növényeit szaporítóanyag-termesztésre csak akkor szabad felhasználni, ha azok rendelkeznek a Nébih tanúsítványával, és éves minősítő szemle során a követelményeknek megfeleltek. A C.A.C. ültetvény növényeinek rendelkeznie kell az adott évre kiállított érvényes hivatalos szemlejegyzőkönyvvel.
  • (3) A törzsültetvények állományáról - a Nébih által rendszeresített formanyomtatvány szerinti - nyilvántartást kell vezetni. A tanúsítvány csak a nyilvántartó lappal, valamint az adott év szemlejegyzőkönyvével együtt érvényes.
  • (4) A törzsültetvényeken termett szaporítóanyagokról, valamint azok felhasználásáról a

szemlejegyzőkönyveken és származási igazolványokon alapuló naprakész nyilvántartást kell vezetni.

A gyümölcsszaporító- és -ültetési anyag előállításával és forgalomba hozatalával kapcsolatos jogszabályok betartását a kormányhivatal felügyelői (a gyümölcs szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 14/2017. (III. 23.) FM rendelet 32-34. §-ai alapján) rendszeresen ellenőrzik. A faiskolai termelés során valamennyi gyümölcsfaj esetén nyilatkozni kell a szaporításba vont fajták jogszerű használatáról.  A szamóca esetében különös figyelmet kell erre is fordítani a termesztésben lévő nagyszámú, európai fajtaoltalommal védett (tehát csak az oltalom tulajdonosának engedélye mellett szaporítható) fajta miatt.

Az engedélyre vonatkozó kérelem és annak csatolandó iratai postai úton az illetékes vármegyei kormányhivatal agrárügyi főosztály vetőmag- és szaporítóanyag-felügyeleti osztályához, vagy elektronikus úton az epapir.gov.hu felületen nyújthatóak be.

A kérelemhez szükséges nyomtatvány a Nébih honlapjáról tölthető le. Szükség esetén a nyomtatványon szereplő, területileg illetékes szaporítóanyag-felügyelőtől kérhető további információ a megadott telefonszámokon. Az engedély nélküli szaporítóanyag-termesztés vagy forgalomba hozatal esetében a 369/2004. (XII. 26.) Korm. rendelet 6. § (5) bekezdés a) pontjaalapján minőségvédelmi bírság szabható ki.

A Nébih ezúton is felhívja a figyelmet arra, hogy az értékesítésre felkínálás, bármilyen online felületen történjen is, már önmagában forgalmazási tevékenységnek minősül. A hatóság kiemelten figyel és kivizsgál minden gyümölcs-szaporítóanyagot kínáló hirdetést és egyéb aktivitást. A szakemberek az illegálisan működő szaporítóanyag-forgalmazók kiszűrése érdekében a továbbiakban is folyamatosan végzik majd az ezirányú ellenőrzéseket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58