Kemény kijelentést tett Nagy István az ukrán gabonáról: ez sokakat érinthet

Kemény kijelentést tett Nagy István az ukrán gabonáról: ez sokakat érinthet

agrarszektor.hu
Bármeddig fenntarthatja a kormány az ukrán gabona behozatalának korlátozását - jelentette ki Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető szerint a ciklus végére óriásit fejlődhet a magyar élelmiszer- és feldolgozóipar, ami nagyban javítja majd az ország élelmiszer-biztonságát.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Magyarország addig nem vonja vissza az ukrán gabona importjának tilalmáról szóló egyoldalú intézkedését, ameddig nem látnak kellő garanciákat arra, hogy meg tudják védeni a magyar gazdák érdekeit. Erről Nagy István a CPAC-en beszélt a Magyar Nemzetnek. Mint mondta, az öt ország (Lengyelország, Bulgária, Magyarország, Szlovákia és Románia) együttműködése cselekvésre késztette az Európai Bizottságot, amely elfogadta az egyoldalú döntéseket, és olyan lehetőséget biztosítottak, hogy amíg a belső piaci zavar fennáll, addig az érintett országok meghosszabbíthatják és fenntarthatják az intézkedést. 

A kiskapu most ott van a rendszerben, hogy a határidő előtt megkötött szerződések alapján bejöhet-e a gabona; mi ezt nem szeretnénk, mert nem lehet ellenőrizni ezeknek a papíroknak a hitelességét.  Magyarországon van annyi gabona, amiből mindenki ki tudja elégíteni a szükségletét

- jelentette ki Nagy István.

Az agrárminiszter elmondta, hogy voltak, akik azt rótták fel a kormánynak, hogy az ukrán import megtiltásával kihagyott egy lehetőséget a gabona árának letörésére. Ezzel kapcsolatban a döntéshozók álláspontja az, hogy az élelmiszer-biztonság szempontja mindenek fölött áll - mondta Nagy István, hozzátéve, hogy magyar vásárlónak jogában áll, hogy garantáltan toxinmentes, garantáltan vegyszer- és GMO-mentes élelmiszert fogyaszthasson. 

Nagy István beszélt arról is, hogy a magyar kormány történelmi döntést hozott azzal, hogy Európában egyedülálló módon 80%-os társfinanszírozást biztosít a magyar gazdák számára. Száz euróból 20-at ad az Európai Unió és 80-at a magyar költségvetés. Ezzel a kiegészítéssel viszont megháromszorozták azt a forrásmennyiséget, amellyel az elmaradt fejlesztéseket meg lehet valósítani. Az agrárminiszter rámutatott, hogy a ciklus végére, 2027–28-ra a magyar élelmiszeripar fejlődni, korszerűsödni fog, és helyzetbe tudják majd hozni a feldolgozóipart. Hűtőházakat, raktárakat, feldolgozókapacitásokat fognak építeni, ezzel növelve a hozzáadott értéket. Nagy István úgy fogalmazott, hogy meg tudják fordítani azt a helyzetet, hogy Magyarország alapanyagból exportőrnek számít, feldolgozott élelmiszerből viszont importőrnek.

Láttuk a járvány idején, amikor határokat zártunk le, és tapasztaljuk most, amikor a szomszédban háború van, hogy az élelmiszer-ellátás szerepe központi témává válik. Ezért történelmi léptékű a mostani döntésünk. A ciklus végére, ígérem, olyan versenyképesek leszünk, hogy exportunkat 10 milliárd euróról 15 milliárd euróra növeljük, a gazdák jövedelmezőségét 50%-kal meg tudjuk emelni, és a termelékenységünk is több mint 50%-kal tud növekedni. Ez bár ambiciózus, de megvalósítható célkitűzés

- mondta Nagy István.

Azzal kapcsolatban, hogy a hagyományos magyar termékek kiszorulnak az áruházak pultjáról, Nagy István elmondta, hogy az elmúlt időszakban nagymértékben megváltoztak a piaci körülmények. Mint fogalmazott, a kalocsai hagyományos paprikánk vagy a makói hagyma egy hektárra jutó termésmennyisége vagy az abból származó jövedelem fele vagy egyharmada a más körülmények között előállított zöldségeknek. Nem biztos, hogy a magyar vásárló nagy örömmel akar két- vagy háromszoros árat fizetni az említett termékekért.  Az agrárminiszter szerint ezeknél az élelmiszereknél a minőségre kell ráirányítani a hazai lakosság figyelmét. A szabály az, hogy meg kell teremteni a hozzáférés lehetőségét a hagyományos magyar termékekhez, és lehetővé kell tenni azt is, hogy más árkategóriában hozzáférhető legyen az alaptermék.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 18. 09:58