Gazdariport: szabályozott hatású kénes műtrágya nélkül „elszáll” a gazda pénze

Gazdariport: szabályozott hatású kénes műtrágya nélkül „elszáll” a gazda pénze (x)

PR
Nincs drágább a gazdának, mint egy nehéz év után spórolni a szabályozott hatású nitrogénműtrágyán vagy épp az olyan tápelemeken, mint a kén. Az egyoldalú nitrogénpótlás hagyományos karbamid vagy mészammon-salétrom termékekkel ugyanis csak addig tűnik olcsónak, amíg egy későn jött eső miatt a tápanyag közel 60%-át nem fújja el a szél, vagy épp alsó hangon 10% termést veszítünk, mire a sárga levelekkel felfedezzük a kénhiányt. Az olyan alföldi gazdáknak, mint Szilágyi Imre, nem kérdés, hogy kellenek az olyan precíziós szemlélethez tartozó tápanyagok, mint az IKR Agrár kínálatában megtalálható Ensin műtrágya. Ezzel ugyanis többé nem kell a spórolás és a minőségi termés közül választani a gazdának!

Plusz termésbiztonság mostoha évben is? Nitrogén plusz kén szabályozott tápanyagleadással!

Szilágyi Imre eredetileg nem gazdálkodónak készült, de végül sosem bánta meg, hogy a kereskedelmi pálya helyett a nagyapja által megkezdetett utat folytatta az agráriumban. A „háztáji” termelésből indulva, kitartó munkával mostanra több település határáig nyújtózkodik a gazdaság. „A Kuncsorbán található 700 hektárt Besenyszögön 400 és Jászladány határában található további 100 egészíti ki mára” - meséli.

A klasszikusok mellett, mint az őszi árpa és őszi búza, a napraforgó, a takarmánykukorica, olyan intenzív növényekkel is dolgoznak, mint a zöldborsó, csemegekukorica és a vetőmagnak készülő hibrid kukorica. Szikesedésre hajlamos talajon ezekhez a tápanyagpótlás és helyes talajművelés bőven tartogat kihívásokat, amin Szilágyi Imrét átsegítette, hogy kimondottan szereti a változatosságot a szakmában. A 2022-es év tükrében hozzáteszi: „lehet, eddig tartott a szerelem”.

„Sokat hallottunk a klímaváltozásról, rengeteg figyelmeztetést, tájékoztatást kaptunk a hatásairól, de az ember addig nem hitte el, mekkora a baj, amíg tavaly utol nem érte. Felénk még azokon a táblákon is nagy gond volt, ahol tudunk öntözni, ugyanis hiába adtunk ki akár 280 mm csapadékot, a perzselő levegő, a hősokk még így is tönkretette a kukoricát” – mesél a termelő a tavalyi év nehézségeiről.

A térségben a tápanyagok és a nedvesség felvételét egyaránt gátló szikesedés kockázata miatt a gazdaságban már 5-6 éve elkezdték a precíziós gazdálkodás technológiáit bevezetni. Mint rendszer azonban csak a tavalyi év után kezdték el alkalmazni, hogy fel tudják venni a harcot az elemekkel.

„Nem idegen tőlünk a forgatás nélküli talajművelés és a precíziós gazdálkodás, minél jobban óvjuk a termelőmunka közben a talajainkat, azoknak annál jobb lesz a vízmegtartó ereje, ami most mindennél fontosabb. Ma már szaktanácsadásra építve precíziós szemlélettel dolgozunk a növényvédelem, tápanyagpótlás terén, hozammérős kombájnokkal mérjük az eredményeket, és rendszerben gondolkozva, talajbaktériumok használatát bevezetve próbáljuk még hatékonyabbá tenni a munkát.”

Szilágyi Imre kiemeli, a hatékonyságnövelés kulcseleme a műtrágyákkal való kísérletezés, a tapasztalatok szerint pedig az IKR Agrár műtrágyák messze jobb plusszal és a termésminőséggel dolgoznak a konkurenciánál.

„Öntözött táblákon az igényesebb kultúráknál elengedhetetlen a minőségi terméshez az optimális tápelemhatás. Az IKR Agrár területi központjából ehhez idejekorán a figyelmünkbe ajánlották a kénes műtrágyákat, ez a tápelem ugyanis hamar kiürül a földekből. Dikovics Sándor területi képviselő és a helyi műtrágyaüzemből Vida József is ajánlotta a Dasát (26% nitrogén, 13% kén), ami egy kénes nitrogén tápanyag. Azt kell mondanom, hogy szerencsére! A csemegekukoricánkban a vegetáció alatt kétszer juttattuk ki sorközművelő kultivátorral a növényeknek, és 10-15% plusztermést mértünk. Ugyanezen hatóanyag-tartalmú műtrágyából létezik szabályozott tápanyag-leadású termék, az Ensin, ami kétféle nitrifikációgátlóval akár 3 hónapig képes gyakorlatilag veszteségek nélkül táplálni az állományokat. Ma már minden kultúránkban előszeretettel használjuk alaptrágyaként és fejtrágyaként. Az IKR Agrár kultúraspecifikus starter műtrágyáival költséghatékonyan alapozzák meg a nagy termést.”

„Az Ensin műtrágya nálunk olyan alapvetés, mint az öntözés vagy épp a forgatás nélküli talajművelés”

Szilágyi Imre realista, a beáramló külföldi gabona árleszorító hatása, a tavalyi év kiesései és a megugrott inputanyagárak világában nehéz évre készül. Bevallása szerint emiatt, ha valamennyivel kevesebb is, de a lehető legjobb tápanyagra van szükség a földeken. „Nem leszek kiéheztetett növényekkel a saját szerencsém ellensége” – fogalmazott.

„A korábbi műtrágyamennyiségek legalább 80%-át szeretnénk kijuttatni, de ami kijut, ott próbálunk jobb technológiát, jobb minőséget választani. Megéri, hiszen ezek általában menetszámcsökkentő tápanyagok, a szabályozott tápanyagleadással növelik a tervezhetőséget, ezért a biztonságért is megéri alkalmazni őket a gazdáknak. Nekünk a vetéssel egy menetben kijuttatott starterek vagy épp a sorközművelő kultivátorral kijuttatott olyan tápanyagok, mint az Ensin (26% nitrogén, 13% kén), fontosak, mert ezek célzottabban, kisebb veszteséggel dolgoznak a nagy termésért. Hiába lenne jó évünk, csapadékunk, csak akkor lesz jó termés, ha ahhoz ott vannak a tápanyagok is. A kukoricákban ehhez nálunk a 200 kg/ha Corn Starter Plus mellett kikerül a 300 kg/ha Ensin a táblákra, napraforgóban 150 kg/ha Ensint juttatok ki a HELIAktiv mellett, búzában gyakorlatilag egyszeri 300-400 kg/ha Ensin első tavaszi fejtrágyaként megad mindent a malmi minőséghez, egészen kalászolásig. A kultúrákat a fenofázisokhoz igazodva, lombtrágyákkal segítjük az éréshez. A saját talajviszonyainkon, alföldi összehasonlításban ezzel búzában közelítjük a 7 t/ha eredményt, napraforgóban 3,5 t/ha-t, takarmánykukoricában 8 t/ha-t, csemegekukorica 16-17 t/ha-t.”

A takarékos nitrogénpótlás jó minőség mellett kénnel kezdődik!

Az IKR Agrár városföldi műtrágyaüzemének üzemigazgatója, Vida József szerint jó oka van annak, hogy a nyugat-európai mezőgazdasági nagyüzemek mintájára itthon is egyre több kénes műtrágyával találkozhatunk a prémium tápanyagok terén. A kén ugyanis esszenciális tápelem, nélkülözhetetlen. Az aminosavak, ezáltal a fehérjék alkotórésze, de egyebek mellett számos enzim működésében is szerepet játszik. Termesztett növényeinknél jelentősen befolyásolja a termés mennyiségét és minőségét.

„A kén hiánya esetén, a tenyészidőszak elején már szemmel látható tünetek mutatkoznak a növényeken. Mivel a növényen belül kevésbé szállítódik a kén, így megfelelő ellátottság hiányában az idősebb levelekből nem képes a fiatalabbak felé mozogni ez a tápelem, ezért ezeken a fiatal leveleken lesz először tapasztalható érközi klorózis, vagyis sárgulás. Ezt nem érdemes megvárni, mert ekkor már borítékolható terméskiesés. Érdemes előre gondolkodni, és a talajvizsgálatok eredményéből kiindulva, növényünk igényeihez igazított kénpótlást még időben, az első fejtrágyázással megtenni. Őszi vetésű növényeinknél ennél még ideálisabb, ha a kalkulált kénigény egy részét már ősszel kiadjuk, így a télbe már optimálisabb tápanyagellátással megy bele a növényünk. A kén a talajban kimosódásra hajlamos, ezért rendszeres pótlása elengedhetetlen.

Fontos megértenünk azt, hogy a növényeink nitrogénfelvétele korlátozott lesz a kén hiányában, ezért jelentősen befolyásolja a növény kénellátottsága a nitrogén hasznosulást. Nem megfelelő ellátottság esetén alapvetően csökkenni fog a termés mennyisége, illetve a gabonáknál a fehérje-, napraforgó és repce esetében pedig az olajtartalma is. Ebből kifolyólag érdemes a nitrogénpótlást, kénpótlással együtt elvégezni, amelyre ma már rendelkezésre állnak modern, kiváló minőségű műtrágyáink. Egy olyan szabályozott tápanyag-leadású prémium minőségű termékkel, mint az Ensin, mindez ráadásul költséghatékonyan megoldható” – emeli ki Vida József.

„A DASA és az Ensin műtrágyáink ugyanis egyharmad részt nitrát-nitrogént tartalmaznak, amely a kiváló vízoldékonyságának köszönhetően a növényeinknek azonnali nitrogénforrást jelentenek, így már minimális csapadékkal bemosódva is megindítják a növények fejlődését. A nitrogén hatóanyag kétharmad része viszont ammónium-nitrogén formájában van ezen műtrágyáinkban, amely a talajkolloidokhoz erősebben kötődik, ezért kimosódásra nem hajlamos, így alapvetően van egy elnyújtott nitrogénszolgáltató képessége ezen termékeknek. Az Ensin esetében pedig még hosszabb nitrogén tartamhatással lehet számolni, mivel minden granulátum nitrifikációgátló anyagokkal van felületkezelve, amelyek lassan, szabályozott formában biztosítanak optimális tápanyagellátást a növényeink számára, akár 8-12 hétig is. Az Ensin ezért nagyobb termésbiztonságot jelent a gazdáknak, mint egy átlagos mészammon-salétrom, vagy ammónium-szulfát műtrágya. Az állandóan »jóllakott« növények minden energiájukat a későbbi termésképzésre fordíthatják a túlélés helyett. Ez az egyik titka annak a termésplusznak, amiről a partnerek is beszámolnak.”

Az IKR Agrár üzemigazgatója hangsúlyozza: amennyiben cégünket választják a termelők, nemcsak kiváló műtrágyákra, de nagy tételek rendelése esetén is gyors kiszolgálásra számíthatnak a gazdák. A cég 10 telephelyéből 8 ugyanis saját vasúti iparvágánnyal rendelkezik, így az európai piacon meghatározó duslói szilárd és folyékony műtrágyák irányvonatokkal érkeznek az üzemekbe, amely nagy kiszolgálási biztonságot ad a szezonális csúcsok idején is.

„A műtrágyáink nagy részét a kiszállítás előtt frissen zsákoljuk, amelyek igény szerint a rendeléstől számítva akár 24-48 órán belül is megérkeznek a vevőinkhez. Olyan stabilitás ez, amire építkezni tudnak a gazdák a változó világban is.”

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?