Szomjaznak a földek: itt a friss előrejelzés, kiderült, jön-e eső Magyarországon

Szomjaznak a földek: itt a friss előrejelzés, kiderült, jön-e eső Magyarországon

agrarszektor.hu
A hét első napjaiban még többfelé öntöztek záporok, foltokban nagy csapadékot adó felhőszakadások is előfordultak, a hét további részében azonban nagyrész napos, száraz idő a jellemző magas UV-sugárzással. A szántóföldi növények a legtöbb helyen szépen fejlődnek, de a záporokból kimaradt északnyugati és északkeleti területeken jól fog jönni a jövő hét első felére ígérkező csapadék.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A múlt hét második felében csak elszórtan, a hét elején azonban többfelé alakultak ki záporok, zivatarok. Az ország nagy részén hullott némi csapadék, de ez többfelé az 5 mm-t sem érte el, a felhőszakadások által érintett foltokban azonban 20-40 mm is lehullott. A nyugati, északnyugati tájakon, és az északkeleti országrész jelentős területein viszont nem esett semmi. Május utolsó dekádja az ország nagy részén a sokéves átlagnál szárazabb lett, de a megelőző csapadékos időszak miatt az egész hónapban csak a Felső-Tisza-vidékén és Szolnok térségében esett számottevően kevesebb eső az ilyenkor szokásosnál, az ország jelentős részén 10-30, néhol 40-70 mm-es többlet hullott a májusi aranyból. A tavasz során a szárazabb alföldi területeken 100-150 mm, míg az Északi középhegységben és a Dunántúl nagy részén 160-230 mm esett, szemben a tavalyi 50-140 mm-es tavaszi csapadékkal. Így az idén a tél után az ország nagy részén a tavasz is csapadékosabbnak bizonyult a sokéves átlagnál.

A talajok felszín közeli néhány centiméteres rétege az elmúlt napok záporaiból kimarad területeken elég száraz, a középső talajréteg viszont a Tiszántúl északi felének kivételével a legtöbb helyen jó vízellátottságú, a fél-egy méter közötti réteg pedig közel telített állapotban van. Ez jó nedvességtartalékot jelent a nyári növények számára egy esetleges nyári aszály során. A hőmérséklet a mögöttünk álló héten 1-2 fokkal magasabban alakult az ilyenkor szokásosnál. A legmelegebb órákban többnyire 23 és 27 fok közötti értékeket mérhettünk, és éjszakánként sem hűlt 10 fok alá a levegő.

Az őszi vetések jellemzően igen jó állapotban vannak, az őszi búza a virágzás, a repce a magképződés fenológiai fázisában jár. Ez egy kritikus időszak, a növényeknek ilyenkor van legnagyobb szüksége a bőséges nedvességellátásra. Idén országszerte kellő nedvesség áll rendelkezésükre a talajban, helyenként több is esett az optimális mennyiségnél. A hőmérséklet is megfelelő, a túl nagy meleg nem lenne ideális, mert lerövidülne ez a fenológiai fázis, ami termésveszteséget okozna. Ugyanakkor a sűrű állományokban a május közepi tartós levélnedvesség miatt a kórokozók is gyorsan szaporodtak. A kukorica és a napraforgó is szépen fejlődik, de a gyomok számára is kedvezőek a körülmények. A múlt héten már Miskolc térségében is megkezdődött az akác virágzása, de ebben a térségben idén nagyon kevés a virág a fákon.

A hét további részében folytatódik a nagyrészt napos, a legtöbb helyen száraz időjárás magas UV sugárzással. Pénteken a nap második felében egy hidegfront súrolja térségünket, ehhez kötődően elszórt záporok is előfordulhatnak. Szombaton többfelé lesz élénk a szél, és néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet is, de vasárnaptól ismét melegszik az idő. A jövő hét első napjaiban egy mediterrán ciklon határozza meg időjárásunkat. Hétfőn délnyugat felől egyre többfelé ered el az eső, majd kedden a keleti országrészre tevődik át a csapadék súlypontja. Az eső mellett záporok is várhatók, és az ég is megdörrenhet. Így a talajok a legtöbb helyen a hét végéig tovább száradnak, a jövő hét első felében azonban a nedvességbevétel lesz a jellemző. A hőmérséklet a csapadék hatására csak átmeneti jelleggel esik vissza, továbbra is 23-28 fok közötti értékeket mérhetünk a legmelegebb órákban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?