Aggasztó hírek jöttek az európai körtéről: senki sem örülhet annak, ami kiderült

Aggasztó hírek jöttek az európai körtéről: senki sem örülhet annak, ami kiderült

agrarszektor.hu
A spanyolországi Lleidában megrendezésre került Interpera 2023 ágazati konferencián 1,9 millió tonnás európai körtetermést (EU27 + Egyesült Királyság) prognosztizáltak, ami 8,5%-os visszaesést jelent az előző évhez képest. Ez az utóbbi 10 év második legalacsonyabb termésszintjét jelenti.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Olaszország: jelentős mértékű virághullást és igen rossz gyümölcskötődést követően máig megjósolhatatlan, mi lesz az Emili-Romagna tartományban bekövetkezett tavaszi áradások következménye – nagyon valószínű, hogy ez egyes ültetvények túlélését is veszélyezteti. Az olaszok nem adtak ki hivatalos termésbecslést, csak annyit közöltek, hogy mindenképpen kisebb volument takarítanak majd be a tavalyinál – a 2022-es termés 474 ezer tonna volt - írja a FruitVeB

EZ IS ÉRDEKELHET

Hollandia: a tavalyi 368 ezer tonnás szinthez képest az előrejelzések szerint nincs változás, vagy csak csekély mértékű csökkenés várható a helyenként elmaradt csapadék miatt, de hivatalos adatot a hollandok sem közöltek.

Belgium: jó virágzást és termésberakódást követően kiváló termés várható, ráadásul a méretekkel sincs gond. Egyértelmű, hogy az idei szezon legnagyobb nyertesei a belgák lesznek: a prognózis szerint a tavalyinál 6%-kal nagyobb, 366 ezer tonna körüli termést takarítanak majd be kiváló minőségi paraméterekkel.

Spanyolország: a katasztrofális 2022-es szezont követően több mint 50%-kal nagyobb, összesen 190 ezer tonna körüli termésre számítanak a derék spanyolok, de az idén tavasszal uralkodó aszály miatt a gyümölcsméretek alakulása egyelőre kérdőjeles.

EZ IS ÉRDEKELHET

Portugália: az Ibériai-félsziget másik országában a luzitánok az időjárás kedvező alakulása és a jó termékberakódottság miatt optimisták, ráadásul a tavalyinál nagyobb méretekre számítanak. A prognózis 7%-os bővüléssel 130 ezer tonna körüli termést valószínűsít.

Franciaország: az előrejelzések szerint óriási hozamkülönbségekre lehet számítani az egyes termesztőkörzetek között. Különösen az ország délkeleti régióiban várható visszaesés, és észak felé haladva emelkedik a terméspotenciál. Ezen felül a nyári és az őszi fajták esetében is nagy eltérések várhatók, különösen a Guyot termése kérdéses. Várhatóan a tavalyihoz képest 26%-kal csökken a termés, összesen 109 ezer tonna betakarított mennyiség várható.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?