Jégeső és zivatar jöhet pénteken: mutatjuk, hol lehet a legdurvább a vihar

Jégeső és zivatar jöhet pénteken: mutatjuk, hol lehet a legdurvább a vihar

agrarszektor.hu
Zivatarok alakulhatnak ki az Észak-Dunántúlon és az Északi-középhegységben. Szombaton napközben azonban az északkeleti és északnyugati tájakon kedvezőbbek lesznek a feltételek a zivatarok kialakulásához.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ma este az Észak-Dunántúlon és az Északi-középhegységben előfordulhat zivatar. Holnap napközben az északkeleti és északnyugati tájakon kedvezőbbek a feltételek zivatarok kialakulásához - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) honlapján.

8 vármegyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a zivatarveszély miatt, az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, emellett esetenként szélerősödés és jégeső is előfordulhat. A riasztás Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas, Veszprém vármegyéket érinti.

Az OMSZ jelentése szerint északon több, délen kevesebb gomoly- és fátyolfelhő lesz az égen. Ma főleg az Észak-Dunántúlon és északkeleten fordulhat elő néhány zápor, zivatar. Éjszaka és holnap is északon lesz több, délen pedig kevesebb a felhő, zápor, zivatar elsősorban az ország északi felében fordulhat elő. A nyugatias szél többfelé megélénkül, ma helyenként meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 19 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 27 és 33 fok között alakul.

Péntek estétől szombat reggelig a déli megyékben inkább fátyolfelhők, míg északabbra több és vastagabb felhő lesz az égen, amelyekből inkább csak egy-egy zápor alakulhat ki. A légmozgás mindenütt mérséklődik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 19 Celsius-fok között alakulhat. 

Szombaton napközben északon lesz több, délen pedig kevesebb felhő várható, zápor és zivatar elsősorban északon fordulhat elő. A nyugatias szél többfelé meg fog élénkülni, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 33 Celsius-fok között alakulhat. 

Vasárnap vastagabb, frontális felhőzet vonulhat át északnyugati irányból délkelet, kelet felé. Délután északnyugat felől már egyre többfelé kisüthet a nap. Sok helyen előfordulhat eső, záporeső, zivatar. A csapadékrendszer nyugati irányból kelet, délkelet felé helyeződik. Helyenként megélénkül az északnyugati szél, a zivatarban erős lökések is lehetnek. Vasárnapra valamennyi vármegyére elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a zivatatveszély miatt. A minimum-hőmérséklet 14-20, a maximum általában 22 és 27 Celsius-fok között alakulhat, délkeleten 30 Celsius-fok körül valószínű. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?