Óriási zivatar csaphat le az országra: térképen mutatjuk, hol, mi várható

Óriási zivatar csaphat le az országra: térképen mutatjuk, hol, mi várható

agrarszektor.hu
Csütörtökön napközben országszerte megerősödik a délnyugati szél, amelyet főként a Dunántúlon és a főváros tágabb környezetében több helyen is viharos lökések (~65-75 km/h, a magasabban fekvő területeken >80 km/h) kísérhetnek. Estére országszerte veszít erejéből a szél. A nap során kora reggel a keleten, északkeleten vonuló csapadékzónában kis eséllyel, elvétve előfordulhat beágyazódott zivatar. Csütörtök reggel a hidegfront kelet felé távozik. Ezt követően a déli óráktól az Északi-középhegység térségében, majd estétől az északi megyékben előfordulhat néhol zivatar. A zivatarokat viharos széllökés (~65-75 km/h), valamint kis méretű jég is kísérheti.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Csütörtökön a Dunántúlon eleinte napos idő várható, majd a frontális felhő- és csapadékrendszer délelőttre az északkeleti tájakat is elhagyja, így ott is csökken a felhőzet. Ugyanakkor a déli óráktól délnyugat felől erősen megnövekszik, megvastagszik a felhőtakaró, ezzel együtt nő a csapadékhajlam - írta meg a met.hu. Napközben kevesebb, estétől már több helyen valószínű - nagyobb eséllyel az ország északi felén - zápor, sőt egy-egy zivatar sem kizárt. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között várható, a déli, délkeleti tájakon lesz a legmelegebb idő. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő.

A HungaroMet Nonprofit Zrt. csütörtökre elsőfokú figyelmeztetés adott ki a zivatarveszély miatt Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém vármegyékre. Mint írták, a zivatarokat viharos széllökés (~65-75 km/h), valamint kis méretű jég is kísérheti. 

Forrás: HungaroMet Nonprofit Zrt.Forrás: HungaroMet Nonprofit Zrt.

A HungaroMet Nonprofit Zrt. csütörtökre elsőfokú figyelmeztetés adott ki a viharos széllökések veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegyékre. Ezeken a területeken a szél erőssége elérheti a ~65-75 km/h-t, a magasabban fekvő területeken akár >80 km/h-s széllökések is előfordulhatnak.

Forrás: HungaroMet Nonprofit Zrt.Forrás: HungaroMet Nonprofit Zrt.

Az éjszaka első felében közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, majd viszonylag gyorsan szakadozik, csökken a felhőzet, hajnalra nagyobb területen kiderül az ég. Az északon kialakuló záporok délkelet felé haladnak, de ezzel együtt a számosságuk is csökken, ugyanakkor nem zárható ki egy-egy zivatar. A nyugati, délnyugati szél az eleinte erős, viharos lesz, majd hajnaltájt veszít erejéből. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 10 fok között alakul. Pénteken napközben a fátyol- és gomolyfelhők mellett napos időre számíthatunk, nem valószínű számottevő csapadék. A déli, délnyugati szél többfelé lesz erős, a Nyugat-Dunántúlon viharos lökések is várhatók. A maximum-hőmérséklet 18 és 24 fok között alakul, északkeleten az alacsonyabb, délen a magasabb értékekkel. 

Péntekre a HungaroMet Nonprofit Zrt. elsőfokú figyelmeztetés adott ki a viharos széllökések veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Zala vármegyékre. Ezeken a területeken a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t.

Forrás: HungaroMet Nonprofit Zrt.Forrás: HungaroMet Nonprofit Zrt.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?