Ez elképesztő: ennyiért árulják most a görögdinnyét a lengyel piacokon

Ez elképesztő: ennyiért árulják most a görögdinnyét a lengyel piacokon

agrarszektor.hu
Továbbra is ötéves rekordszinten a lengyel dinnyeárak, és úgy néz ki, hogy nem is várható jelentős csökkenés. A szakértők szerint idén végig 2 PLN/kg felett fognak maradni az árak.

UTOLSÓ HELYEK, UTOLSÓ PILLANATOK! 

Döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, államigazgatási topvezetők, gazdálkodók, kistermelők, agrárszakértők egy helyen, egy időben az Agrárszektor 2023 konferencián! Előad Nagy István, Éder Tamás, Soltész Gergő, Dobai Tibor, Győrffy Balázs és Andréka Tamás is!

150+ előadó, 40+ óra szakmai program, 25+ kiemelt téma, 2 nap szakma, élmény, networking.

Európában a nyár közepén van a legbőségesebb kínálat görögdinnyéből, és ez így van jelenleg Lengyelországban is. A nagybani árak azonban meglepően magasak és stabilak, a csökkenő ártrend már július elején megállt, és most fajtától függően 1,8-3 PLN/kg (155-260 Ft/kg) közötti árakkal lehet találkozni. Az alábbi ábrán az utóbbi 5 év nagybani piaci átlagárai láthatók, és az idei ár körülbelül 7%-kal múlja felül a tavalyi szintet, amikor egyébként szintén magasak voltak az árak a szezon során - írta meg a FruitVeB.

Az idei szezon érdekessége, hogy a görögdinnye a szokásosnál alacsonyabb árszintről indult a nyár elején, viszont ezt stabilan tartotta, és június végére már az előző 5 év legmagasabb ára alakult ki. Piaci szakértők szerint be fog jönni az az idény eleji jóslat, hogy 2022 után 2023 is egy olyan év lesz, amikor a dinnye ára nemhogy nem zuhan 1 PLN/kg körüli mélységbe, de a szezon során végig 2 PLN/kg felett marad.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?