Megjött a friss előrejelzés a földekről: meglepő fordulatot vett az időjárás

Megjött a friss előrejelzés a földekről: meglepő fordulatot vett az időjárás

agrarszektor.hu
Az elmúlt napok csak elszórt záporokat hoztak, így az augusztus eleji esős időben átnedvesedett talaj sokat száradt. A felső réteg még országszerte tartalmaz kellő nedvességet, de a mélyebb rétegek az Alföldön nagy területen kritikus közelien szárazak. A kukorica és a napraforgó jellemzően jó állapotban van a Tiszántúli területeken is. A folytatásban a hét végéig még szórványosan kialakulhatnak záporok, zivatarok, majd a jövő hét nagyobb részében többnyire napos, meleg, száraz idő segíti majd nyári növényeink érési folyamatait.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A mögöttünk álló egy hét során csak elszórtan fordultak elő záporok, zivatarok hazánk területén, miközben a szombat, a vasárnap és a hétfő teljesen száraz maradt. Az elmúlt 10 nap során csak kis területen esett 10 mm-t meghaladó mennyiség, az ország nagyobb részén nem volt számottevő csapadék, azonban pont ott, az Alföld középső részein esett a legtöbb, ahol a legnagyobb szükség volt rá. Az augusztus eleji záporokkal, zivatarokkal együtt azonban az elmúlt 30 nap csapadékösszege az ország nagyobb részén jelentős többletet mutat, számottevő hiány a Szolnok - Jászberény - Füzesabony - Kisköre térségben van - derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) agrometeorológiai jelentéséből.

A talaj a hónap eleji kiadós esők után sokat száradt az elmúlt napokban, de a felső 20 cm-es réteg csaknem országszerte megfelelő mennyiségű nedvességet tartalmaz. A mélyebb rétegek már nem mutatnak ilyen kedvező képet, az Alföld jelentős részén kritikus közelien (40%) száraz a talaj. Aszályos területek is az Alföldön fordulnak elő. A hőmérséklet csúcsértéke a hét közepén még 25 fok körül alakult, a hét legvégére pedig már 30 fok közelébe emelkedett. Ezen a héten azonban már a 30 fok feletti értékek a jellemzőbbek.

A hét legvégéig elszórtan kell záporokra, zivatarokra számítani, majd a jövő héten csütörtökig-péntekig csökken a csapadékhajlam és többnyire napos, száraz, meleg időjárás várható. Az e heti záporokból lehulló csapadék mennyisége csak kevés helyen haladja majd meg a 10 mm-t, így a talajok további nedvességvesztése lesz a jellemző, az Alföldön az aszályos területek további növekedése várható. Marad továbbá a nyári meleg, a kánikula, hiszen napközben 28-35 fokig melegszik a levegő. Az augusztus 20. körüli szokásos lehűlés idén késik, sőt, lehet, hogy el is marad, viszontaz éjszakák gyorsan, naponta 3-4 percet hosszabbodnak, így a hajnalok már a legtöbb helyen felfrissülést hoznak.

Mi a helyzet a kukoricával és a napraforgóval?

A kukorica sokfelé igen szépen fejlett, jellemzően szép zöldek még az állományok, augusztus első hetének bőséges csapadéka országszerte igen jót tett a többnyire a tejes érés állapotában járó állományoknak. A napraforgó az érés kezdeti állapotában van, jellemzőek a jól fejlett állományok. A hőmérséklet áprilisban, májusban és júniusban is gyakran alakult alacsonyan a kukorica igényeihez képest, így jelenleg az összegzett hőösszeg jócskán elmarad az optimálistól azzal együtt is, hogy júliusban az átlagosnál melegebb volt az idő, augusztus első dekádja azonban ismét hűvös időjárást hozott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?