Megjött a helyzetjelentés a magyar földekről: ebben most sok gazda bízhat

Megjött a helyzetjelentés a magyar földekről: ebben most sok gazda bízhat

agrarszektor.hu
Az elmúlt héten lehullott országos csapadék jót tett a csírázó vagy éppen kisorolt napraforgónak és kukoricának, de az őszi vetéseknek is nagy szüksége volt már az esőre. Az eső utáni meleg sok napsütéssel pedig jó nevelőidő, valamint az északon most virágzó akácról való hordásra is kiváló. Az elkövetkezendő napokban egyelőre marad a száraz, meleg idő, majd szerda estétől - egészen a hét végéig - megnő a záporok, zivatarok kialakulásának esélye.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A múlt héten kedden és szerdán országos, áztató eső öntözte a földeket, a hét második fele viszont már szárazon alakult. Nagy területen hullott 10 mm-t meghaladó csapadék, helyenként 30 mm is összejött, a Dunántúl délkeleti részén ugyanakkor helyenként még 5 mm sem esett. Az elmúlt 30 napban jobbára 30-60 mm között alakult a csapadékösszeg, míg a Duna-Tisza közén még 20 mm sem esett. Ez jócskán elmarad a szokásos értéktől. A 90 napos csapadékösszeg csaknem országszerte hiányt mutat az átlaghoz képest. A talajok nedvességellátottsága jelentősen javult a hónap közepi állapothoz képest. A felszín közeli talajréteg az északi, a nyugati és a keleti országrészekben helyenként telítődött, a déli országrész középső tájain tartalmaz csak kevés nedvességet. A középső talajrétegbe is jutott a nedvességből, a 20-50 cm-es réteg vízellátottsága országszerte megfelelő, 50-100 cm-en pedig továbbra is telítettek a talajok - derül ki a HungaroMet friss agrometeorológiai előrejelzéséből.

5-6 fokkal volt alacsonyabb a hőmérséklet az ilyenkor megszokottnál. A napi csúcsértékek péntekig 10 és 15 Celsius-fok között alakultak, majd a hét végén intenzív melegedés kezdődött, vasárnap már 25 fok körüli maximumok is voltak. Éjszakánként a borult, csapadékos időszakok kivételével jellemzően 5 fok alá hűlt a levegő, talajmenti fagyok többször, többfelé előfordultak. Hétfőn reggelre délnyugaton, kedden északkeleten, míg pénteken a keleti országrészben sokfelé kissé fagypont alá esett a hőmérséklet. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet a hét első felében 10-12, a hét végén már 15 fok körül alakult.

Ilyen a helyzet a földeken

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Az Alföld északi részén a téli belvízfoltokban az őszi vetések kipusztultak. A kalászosok intenzíven növekednek, egyre többfelé a kalászhányás fázisában járnak, az őszi káposztarepce pedig még virágzik, de már a virágzás végén jár, többfelé meglehetősen ritkásak az állományok. A hűvösebbre fordult időjárás jól jött, mert nem rövidültek tovább a tavaszi fenológiai fázisok a szokatlan meleg miatt. További esőre lenne szükség az optimális fejlődéshez. A csapadékra főként a csírázó, éppen kisoroló napraforgónak és kukoricának volt égető szüksége, a magágy készítése és a vetés sokfelé még igen száraz talajba történt.

A gyümölcsfák már elvirágoztak, a terméskezdeményeket és a növekvő termést a nagyszámú kártevő mellett gyenge éjszakai fagyok veszélyeztették az elmúlt héten. Az akác már az északi területeken is virágzik, csaknem egy hónappal korábban, mint 2023-ban, amikor fagykár is érte a növényeket. A fákon sok a virág, a napos, meleg, de nem forró idő kedvező a hordásra. Ami a méheket illeti, a méhcsaládok a korai tavaszban is kellően meg tudtak erősödni, az enyhébb napokon már január végén a mogyoróról hordták a virágport.. Délen már elvirágzott, vagy a virágzás végén jár az egyik legfontosabb mézelő növényünk. Békésben nagyon sok volt a virág a fákon, de éppen a hűvös időszakra esett a dandárvirágzás, Nógrádban azonban többfelé elfagyott a virág.

EZ IS ÉRDEKELHET

A napokban kora nyári időjárás várható. A hét első felében marad a száraz idő, majd szerda estétől, csütörtöktől nedvesebb és labilis rétegződésű légtömeg érkezik fölénk, így megnő a záporok, zivatarok kialakulásának esélye. A záporos forma miatt nem lesz egyenletes a csapadék eloszlása, országos, áztató eső nem valószínű, területi átlagban a legfrissebb számítások szerint nagyobb mennyiség (>10 mm) az ország délnyugati felén hullhat ezen a héten. A talajok szerdáig sokat száradnak, majd csütörtöktől foltokban megázhatnak. Sok lesz a napsütés, napközben pedig feltámad a délkeleties, majd a hét végén már északias szél. Meleg lesz, a minimumok nagy területi szórásban, de 10 Celsius fok körül, a maximumok pedig többnyire 22 és 27 fok között alakulnak majd, csak a hét második felében egyes tartósabban felhős, napközben csapadékos területen lehet ennél hűvösebb. A hőösszeg így ismét gyors növekedésnek indul, a talaj pedig tovább melegszik

- írja az előrejelzés.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?