Szinte kiirthatatlan növény terjed Magyarországon: meglepő, mire képes

Szinte kiirthatatlan növény terjed Magyarországon: meglepő, mire képes

agrarszektor.hu
Súlyos károkat okoz Magyarországon az idegenhonos inváziós növények közé tartozó selyemkóró, ráadásul nagyon gyorsan is terjed. Védekezni ellene és visszaszorítani nagyon nehéz, de az biztos, hogy az elpusztítására a legalkalmasabb idő akkor van, amikor az új növények előbújnak, 3 hetes korukig ugyanis még nem képesek gyöktörzsről újabb hajtást hozni, ezért ekkor lehet hatékonyan kaszálni, vagy kis mennyiség esetén a hajtást letépni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A selyemkóró nemcsak degradált élőhelyeken, csupasz talajfelszíneken üti fel a fejét, de úgynevezett záródott, természetes fajkészletű gyepen is elég egy igen kisméretű bolygatás, például egy vadászok által a talajra elhelyezett nyalósó, és egy-két éven belül sok száz növény lesz, az oda hullott néhány szem magból - írja az invaziosfajok.hu. Kiiktatni a növényt nagyon nehéz, ám jó tudni, hogy a növény elpusztítására legalkalmasabb idő az, amikor az új növények előbújnak. Körülbelül 3 hetes korukig ugyanis még nem képesek gyöktörzsről újabb hajtást hozni, így ekkor hatékonyan lehet kaszálni, vagy kis mennyiség esetén a hajtást letépni. A következő alkalmas időpont a virágzás kezdete előtti, a tarackok ugyanis a virágzásra fordított energia miatt ekkor gyengébbek, így a bimbós növényeket lehet kaszálni. Az is hatékony, ha ebben az időszakban a növények föld feletti részeit eltávolítjuk, magyarul; ha egyszerűen „kigyomláljuk”.

Annak ellenére, hogy a szakirodalom óvva int a gyöktörzs bolygatásától, mivel az csak még több hajtás növesztésére serkenti a növényt, az a tapasztalat, hogy az évi többszöri „gyomlálás” évről-évre, egy nagyságrenddel csökkenti a sporadikus állományokat. Ez valószínűleg összefüggésben van azzal, hogy a föld fölötti részek eltávolításával, megfosztjuk fotószintetizáló részeitől, így nem képes olyan mértékben tápanyagot raktározni a gyökérzetében, mint egyébként.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?