Szinte kiirthatatlan növény terjed Magyarországon: meglepő, mire képes

Szinte kiirthatatlan növény terjed Magyarországon: meglepő, mire képes

agrarszektor.hu
Súlyos károkat okoz Magyarországon az idegenhonos inváziós növények közé tartozó selyemkóró, ráadásul nagyon gyorsan is terjed. Védekezni ellene és visszaszorítani nagyon nehéz, de az biztos, hogy az elpusztítására a legalkalmasabb idő akkor van, amikor az új növények előbújnak, 3 hetes korukig ugyanis még nem képesek gyöktörzsről újabb hajtást hozni, ezért ekkor lehet hatékonyan kaszálni, vagy kis mennyiség esetén a hajtást letépni.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A selyemkóró nemcsak degradált élőhelyeken, csupasz talajfelszíneken üti fel a fejét, de úgynevezett záródott, természetes fajkészletű gyepen is elég egy igen kisméretű bolygatás, például egy vadászok által a talajra elhelyezett nyalósó, és egy-két éven belül sok száz növény lesz, az oda hullott néhány szem magból - írja az invaziosfajok.hu. Kiiktatni a növényt nagyon nehéz, ám jó tudni, hogy a növény elpusztítására legalkalmasabb idő az, amikor az új növények előbújnak. Körülbelül 3 hetes korukig ugyanis még nem képesek gyöktörzsről újabb hajtást hozni, így ekkor hatékonyan lehet kaszálni, vagy kis mennyiség esetén a hajtást letépni. A következő alkalmas időpont a virágzás kezdete előtti, a tarackok ugyanis a virágzásra fordított energia miatt ekkor gyengébbek, így a bimbós növényeket lehet kaszálni. Az is hatékony, ha ebben az időszakban a növények föld feletti részeit eltávolítjuk, magyarul; ha egyszerűen „kigyomláljuk”.

Annak ellenére, hogy a szakirodalom óvva int a gyöktörzs bolygatásától, mivel az csak még több hajtás növesztésére serkenti a növényt, az a tapasztalat, hogy az évi többszöri „gyomlálás” évről-évre, egy nagyságrenddel csökkenti a sporadikus állományokat. Ez valószínűleg összefüggésben van azzal, hogy a föld fölötti részek eltávolításával, megfosztjuk fotószintetizáló részeitől, így nem képes olyan mértékben tápanyagot raktározni a gyökérzetében, mint egyébként.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?