Agrárdigitalizáció: éveket és milliókat veszíthetünk, ha szaktanácsadónk nem a megfelelő módszert alkalmazza

Agrárdigitalizáció: éveket és milliókat veszíthetünk, ha szaktanácsadónk nem a megfelelő módszert alkalmazza (x)

PR
A precíziós gazdálkodás mindössze néhány év alatt költséges kényelmi szolgáltatásból versenyelőnnyé vált, az extrém időjárást és a kiszámíthatatlan terménypiacot látva pedig hamarosan kötelező minimum lehet – már ha jól használjuk! Utóbbi a precíziós mezőgépeknél kimondottan körültekintést kíván, ugyanis az érintőkijelzők, mezőgazdasági és térinformatikai rendszerek, GPS antennák és más látványos „kütyük” sokszor elterelik a figyelmet a legfontosabbról: mindez hiábavaló, ha elhibáztuk a menedzsment zónák kialakítását, pontatlan a szaktanács, vagy olyan a partner, ahol az állandó változást nem tekintik versenyelőnynek.

Az olyan szakértők szerint, mint amilyen az IKR Agrár komplett georeferált precíziós szolgáltatási tevékenységét koordináló dr. Pecze Zsuzsanna is, a rosszul megválasztott szolgáltató és pontatlan szaktanács olyan sokrétű és drága tévedés, amit ma nem engedhet meg magának egyetlen magyar gazda sem. Saját, ma már grafikus kezelőfelülettel rendelkező Zónainfó rendszerüket épp ezért folyamatosan megújítják, a rendszerrel a gazdák éveket és milliókat spórolhatnak a precíziós gazdálkodás területén.

A Zónainfó rendszer kiépítésének legfontosabb lépcsőfokairól kérdeztünk, illetve arról, hogy mitől nyújt az IKR Agrár szaktanácsadási csomagjával többet a gazdáknak.

 

A nyereséghez ma a gazda szeme helyett a zóna alapú tápanyaggazdálkodási terv hizlalja a termést

A növény- és talajspecifikus táplálás olyan formában veszi kezdetét, ami a legtöbb gazdának nehezen értelmezhető – hatalmas, kusza adathalmazként. Ezt nehéz átlátni, de talán gazdaszemmel még nehezebb ellenőrizni, hogy azokat szakszerűen gyűjtötték-e össze, formálták-e szaktanáccsá. Márpedig a munka pontosságának a tétje, hogy az inputanyagokkal a földeket szórjuk, vagy pedig a növényeket tápláljuk célzottan.

Dr. Pecze Zsuzsanna szerint sok minden átalakult, mióta a 2000-res évek eleje elején a Pannon Egyetem Mezőgazdasági és Élelmiszertudományi Karán írt doktori dolgozata miatt bekapcsolódott az IKR Agrár Kft. munkájába, de a szaktanács érthetősége, a hozamok matematikai tervezhetőségének igénye megmaradt.

A precíziós növénytermesztés feltételeinek gyakorlati kiépítésében a 2000-res évek elején több magyar egyetem is részt vett a Széchenyi kutatás-fejlesztési pályázat részeként. Jómagam gyakorlati megvalósítóként dolgoztam ezen az IKR csapatával, Somogy, Tolna és Baranya megyében a munka megalapozásához állítottunk be hozammérős kombájnt, elkezdtük felgyűjteni több év adatát a munka megteremtéséhez. Ekkor írtak ki egy ezzel egybevágó pozíciót a cégnél, és egyértelműnek tűnt, hogy belevágjak. Ez jelentette az indulást az akkori technológiai fejlesztési ágazatnál. Megszerveztük a talajmintavételeket, az adatok alapján elkezdtünk bérben differenciált műtrágya-kijuttatásokkal dolgozni, akkor még kizárólag vízoldékony és folyékony nitrogén tápanyagokkal. Tudtuk azt, hogy kell egy saját térinformatikai rendszer, ami nekünk és a partnereknek is rendszerezi, átláthatóvá teszi az adatokat, illetve kellett egy országos munkát biztosító mintavételi flotta is. Az áttörést 2004-ben értük el a mai Zónainfó rendszer akkor Talajinfónak nevezett elődjével.

1., Egyedi erősség az IKR Agrár precízós szolgáltatások terén: a 2004 óta fejlesztett térinformatikai rendszer

Mai formájában az IKR Agrár Zónainfó rendszere gyakorlatilag olyan egyszerű, látványos és könnyen kezelhető, mint a Google Térkép, miközben 10x10 méteres bontásban menedzsment zónánként elérhetővé teszi a gazda tábláin a részletes talajelemzési és hozamadatokat, ráadásul mindez kijuttatási tervként exportálható az erő- és munkagépek számára is. A rendszer fejlesztése 2004-ben indult útjára.

„A precíziós gazdálkodáshoz először több különálló rendszerből kaptunk adatokat. A hozamméréshez az RDS rendszert használtuk, a talajmintavétel az AgroCom rendszerével zajlott, a térinformatikához a ArcView, majd ArcGIS szoftverrel dolgoztunk. Bár ráéreztünk, hogy a jövő az ebben használt shape file-oké, de ezt akkor még nem tudta túl sok rendszer biztosítani, így rengeteg adatot kellett kézzel importálni, konvertálni, exportálni. Ez nagyüzemi mezőgazdasági léptékben fenntarthatatlan volt. A Talaj- és Zónainfó rendszereket az teszi különlegessé, hogy elkezdtünk olyan automatizációkat, algoritmusokat használni, amik a számítások és kiértékelések terhét leveszik az ember válláról. Az adatokat pár pillanat alatt feldolgozta a rendszer, beillesztette, hogy az adott talajvizsgálati eredmény, tápanyag-ellátottsági térkép hová tartozik. Ez akár országos léptékben is vizsgálhatóvá tette a gazdálkodás legkomplexebb mutatóját, a hozamot. Ez azért fontos, mert a hozamban minden megmutatkozik: a talaj fizikai és kémiai paramétere, az évjárat, a morfológiai adottságok. Az eredményesség felől tudtuk vizsgálni a munkát, képessé váltunk arra, hogy kijelöljük az azonos terméspotenciállal rendelkező foltokat – ezek a menedzsment zónák. Illetve ki tudtuk deríteni, hogy azokon belül mi jelöli ki a terméspotenciált, az javítható-e például talajkorrekcióval, mekkora dózisú tápanyag kell, hogy se többet, se kevesebbet ne teremjen az adott terület, mint amire képes.”

Az első lépésben kiépült rendszernek azonban volt egy komoly korlátozó limitáló tényezője: az idő.

Az egymást követő eltérő kultúrák estében ugyanis más rajzolatot követ a hozam, eltérő helyen lehetnek az azonos potenciállal rendelkező foltok. Emiatt gyakorlatilag 4-5 év kombájnos hozammérés, adatelemzés kellett a pontos starthoz.

Ezt írta újra alapjaiban, amikor az IKR Agrár precíziós szolgáltatásiba becsatlakozott egy egyedülálló műholdas hozammérési technológia a Cosima Kft.-n keresztül.

2., Egyedi erősség az IKR Agrár precíziós szolgáltatások terén: műholdas hozzámérésre alapozott zónatérkép, amivel nem jósolja, hanem megtervezi a termést a gazda

A Cosima Kft. rendszerének egyediségét az adja, hogy hatalmas mennyiségű műholdfelvétel elemzése segítségével hoztak létre egy egyedi kiértékelési rendszert. Ez teszi matematikai alapon pontosan kiszámíthatóvá a hozamot a növényekből származó sugárzási értékek alapján. E mögött egy több hullámos nagyon nagy befektetésű fejlesztés van. A különbséget éppen ez teremti meg.

Mindenki letölthet ugyanis műholdfelvételeket, de a kiértékelés tudományos módszere nélkül azt nem tudják megfelelően felhasználni a precíziós gazdálkodáshoz.

„Az IKR Agrár rendszerének így nagy előnye, hogy a műholdas kiértékeléshez társuló, annak eredményéhez (zónák) illeszkedő talajmintavétellel nemcsak lerövidítettük az induláshoz szükséges időt, de időben állandóvá tettük a talajmintavételezést is. Az IKR Agrár Kft.-vel 4 éven át érvényes adatokat kapnak a gazdák, amire 5 éven át gyakorlatias agrotechnika építhető. Mindez feketén-fehéren számíthatóvá teszi a hozamot a vetéstől az aratásig! Megadjuk ugyanis ehhez zónánként a komplett agrártudást.”

A rendszer hatékonyságáért az IKR Agrár Kft. szakemberei hajlandók többet tenni a partnerekért más piaci versenytársaknál.

„Nem az íróasztal mellől végezzük a szaktanácsadást, hanem terepi bejárásokat végzünk, nemcsak 30 centi mélyen vizsgáljuk a talaj fizikai féleségét, kémiai összetételét, de 1 méter mélyen talajszelvény-vizsgálatot alkalmazunk. Feltárjuk a terméskorlátozó problémákat. Az eredményeket pontosan látják a partnerek is a Zónainfóban: minden cellában létszik a talaj pH-érték, a rendszer megjeleníti a kötöttséget, talajösszetételt – mész, humusz, kálium, foszfor, magnézium, cink. A gazdák oksági alapon végezhetnek differenciált tápanyag-utánpótlást vagy talajjavítást. Ezek alapján épülnek fel alap és kiegészítő szolgáltatásaink a precíziós gazdálkodáshoz.”

Milyen precíziós szolgáltatásokat tudnak a gazdálkodók ma igénybe venni az IKR Agrár Kft.-től?

Az IKR Agrár Kft. precíziós szolgáltatói csapatától a magyar termelők jelenleg 3 csomagban vehetik igénybe a szolgáltatásokat.

Az Alapcsomag a következőket tartalmazza:

  • Georeferált precíziós talajmintavétel hálószerűen végezve.
  • A precíziós talajvizsgálati eredmények szöveges értékelése táblánként, illetve a Zónainfó rendszerben is elérhető térképes kiértékeléssel.
  • Agrokémiai szaktanácsadás mintákhoz vagy táblákhoz kapcsolódóan.

A Bővített szolgáltatási csomag a következőket tartalmazza:

  • Precíziós gazdálkodáshoz a menedzsment zónák kijelölése több év hozamtérképe vagy műholdas hozamtérképek és domborzat alapján.
  • Georeferált precíziós talajmintavétel a menedzsment zónákban.
  • A precíziós talajvizsgálat eredményeinek szöveges kiértékelése.
  • Agrokémiai szaktanácsadás a gazdának.
  • Kijuttatási térképek készítése: differenciált műtrágyaszóráshoz (alap- és fejtrágya kijuttatási térképek), valamint differenciált tőszámú vetéshez.

Az Egyéb szolgáltatásokhoz tartoznak:

  • Talajszelvény-vizsgálat, talajtani szakvélemény.
  • Precíziós talajmintavétel ültetvényben (0-30 és 30-60 cm mély rétegből) és bogyós ültetvényben (0-20 és 20-40 cm mély rétegből).
  • Növényanalízis (növényvizsgálat).
  • Öntözési, hígtárgya-kijuttatási talajvédelmi terv nem csak a jogszabálynak megfelelően – okszerűen, szakszerűen, zónázva.
  • Jövedelmezőségi számítás.

Milyen adatokat kell a gazdának megadnia, ha szeretné igénybe venni a georeferált precíziós szolgáltatásokat?

A gazdának a korábbi évek eredményei mellett csak az az aktuális főnövény és a vetésre szánt kultúra adatait kell megadnia a szakemberek, illetve jeleznie kell, ha megtörtént a betakarítás a táblákon. Ezt követően pedig az induláshoz be kell jelölnie a táblahatárokat a Zónainfó rendszeren belül. Az egész folyamat kényelmesen, online elvégezhető az IKR Agrár Kft. térinformatikai rendszerével. A zónák kijelölése, az elemzési munka és a szaktanácsadás egymásra épülnek, így aki már az alaptrágyát is precíziósan szeretné kijuttatni a következő vetés alá, keresse az IKR Agrár Kft.-t még az aktuális növény aratása előtt!

Szeretné kiaknázni a mezőgazdasági digitális átállásban rejlő lehetőségeket? Válassza a biztos, nyereséges megoldást az IKR Agrárral: www.ikragrar.hu

(x)

NEKED AJÁNLJUK
A sebesség minden, csak nem állandó (x)
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

Fagykár után (x)
Támogatott tartalom

Fagykár után (x)

Az előző hetekben érkezett lehűlés miatt a helyenként fellépő fagy erőteljes károsodást okozott a növényeinkben.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

Támogatott tartalom

Fagykár után (x)

Az előző hetekben érkezett lehűlés miatt a helyenként fellépő fagy erőteljes károsodást okozott a növényeinkben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 30. 16:02