Ez hihetetlen: ennyibe kerül most a zöldbab a lengyel piacokon

Ez hihetetlen: ennyibe kerül most a zöldbab a lengyel piacokon

agrarszektor.hu
A lengyel nagybani piacokon a zöldbab ára 2023-ban igen alacsony szintről indult, de az idény végére a szokásos szintre emelkedett. Az idei szezon végén is egy tipikus piaci jelenség figyelhető meg: a csökkenő kínálat és az emelkedő árak mellett a fogyasztók részéről a bab iránti kereslet egyre csökken, ami ugyanakkor visszafogja az árak további emelkedését.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Mostanra tulajdonképpen véget ért a zöldbab szezonja Lengyelországban, ám a zöldség még nem tűnt el teljesen a nagybani piacok kínálatából. És bár az értékesített mennyiségek csekélyek, az árak mégis felfelé kúsznak, ahogy az az idény végén általában történni szokott - olvasható a FruitVeB oldalán. Mint írták, a sárgahüvelyű zöldbab jelenlegi ára a lengyel nagykereskedőknél általában 10-12 PLN/kg (855-1030 Ft/kg) között mozog, a legalacsonyabb árat október legvégén Broniszéban jegyezték fel, ez 9 PLN/kg (770 Ft/kg) volt, Poznańban viszont a legmagasabb ár elérte a 15 PLN/kg-ot (1285 Ft/kg) is. A zöldség árának emelkedő tendenciája október első dekádja óta tart, és ez idő alatt átlagosan 100%-os növekedést hozott. Ez elég dinamikus emelkedés, de nem szabad elfelejteni, hogy októberben nagyon alacsony szintről, 5-5,75 PLN/kg-ról (430-495 Ft/kg) indult.

Ennek eredményeképpen a bab árának október folyamán tapasztalt meglehetősen dinamikus emelkedése ellenére a jelenlegi szint nem sokban különbözik a november elején mért tipikus felső határértéktől. Összehasonlításképpen: egy évvel ezelőtt 8-12 PLN/kg (685-1030 Ft/kg) között, két évvel ezelőtt pedig 10-13 PLN/kg (855-1115 Ft/kg) között alakult. Érdemes megjegyezni azt is, hogy az idei szezon végén is egy tipikus piaci jelenséget figyelhetünk meg: a csökkenő kínálat és az emelkedő árak mellett a fogyasztók részéről a bab iránti kereslet egyre csökken, ez pedig visszafogja az árak további emelkedését.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?