Ez hihetetlen: ennyibe kerül most a zöldbab a lengyel piacokon

Ez hihetetlen: ennyibe kerül most a zöldbab a lengyel piacokon

agrarszektor.hu
A lengyel nagybani piacokon a zöldbab ára 2023-ban igen alacsony szintről indult, de az idény végére a szokásos szintre emelkedett. Az idei szezon végén is egy tipikus piaci jelenség figyelhető meg: a csökkenő kínálat és az emelkedő árak mellett a fogyasztók részéről a bab iránti kereslet egyre csökken, ami ugyanakkor visszafogja az árak további emelkedését.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mostanra tulajdonképpen véget ért a zöldbab szezonja Lengyelországban, ám a zöldség még nem tűnt el teljesen a nagybani piacok kínálatából. És bár az értékesített mennyiségek csekélyek, az árak mégis felfelé kúsznak, ahogy az az idény végén általában történni szokott - olvasható a FruitVeB oldalán. Mint írták, a sárgahüvelyű zöldbab jelenlegi ára a lengyel nagykereskedőknél általában 10-12 PLN/kg (855-1030 Ft/kg) között mozog, a legalacsonyabb árat október legvégén Broniszéban jegyezték fel, ez 9 PLN/kg (770 Ft/kg) volt, Poznańban viszont a legmagasabb ár elérte a 15 PLN/kg-ot (1285 Ft/kg) is. A zöldség árának emelkedő tendenciája október első dekádja óta tart, és ez idő alatt átlagosan 100%-os növekedést hozott. Ez elég dinamikus emelkedés, de nem szabad elfelejteni, hogy októberben nagyon alacsony szintről, 5-5,75 PLN/kg-ról (430-495 Ft/kg) indult.

Ennek eredményeképpen a bab árának október folyamán tapasztalt meglehetősen dinamikus emelkedése ellenére a jelenlegi szint nem sokban különbözik a november elején mért tipikus felső határértéktől. Összehasonlításképpen: egy évvel ezelőtt 8-12 PLN/kg (685-1030 Ft/kg) között, két évvel ezelőtt pedig 10-13 PLN/kg (855-1115 Ft/kg) között alakult. Érdemes megjegyezni azt is, hogy az idei szezon végén is egy tipikus piaci jelenséget figyelhetünk meg: a csökkenő kínálat és az emelkedő árak mellett a fogyasztók részéről a bab iránti kereslet egyre csökken, ez pedig visszafogja az árak további emelkedését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?