Ez hihetetlen: ennyibe kerül most a zöldbab a lengyel piacokon

Ez hihetetlen: ennyibe kerül most a zöldbab a lengyel piacokon

agrarszektor.hu
A lengyel nagybani piacokon a zöldbab ára 2023-ban igen alacsony szintről indult, de az idény végére a szokásos szintre emelkedett. Az idei szezon végén is egy tipikus piaci jelenség figyelhető meg: a csökkenő kínálat és az emelkedő árak mellett a fogyasztók részéről a bab iránti kereslet egyre csökken, ami ugyanakkor visszafogja az árak további emelkedését.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Mostanra tulajdonképpen véget ért a zöldbab szezonja Lengyelországban, ám a zöldség még nem tűnt el teljesen a nagybani piacok kínálatából. És bár az értékesített mennyiségek csekélyek, az árak mégis felfelé kúsznak, ahogy az az idény végén általában történni szokott - olvasható a FruitVeB oldalán. Mint írták, a sárgahüvelyű zöldbab jelenlegi ára a lengyel nagykereskedőknél általában 10-12 PLN/kg (855-1030 Ft/kg) között mozog, a legalacsonyabb árat október legvégén Broniszéban jegyezték fel, ez 9 PLN/kg (770 Ft/kg) volt, Poznańban viszont a legmagasabb ár elérte a 15 PLN/kg-ot (1285 Ft/kg) is. A zöldség árának emelkedő tendenciája október első dekádja óta tart, és ez idő alatt átlagosan 100%-os növekedést hozott. Ez elég dinamikus emelkedés, de nem szabad elfelejteni, hogy októberben nagyon alacsony szintről, 5-5,75 PLN/kg-ról (430-495 Ft/kg) indult.

Ennek eredményeképpen a bab árának október folyamán tapasztalt meglehetősen dinamikus emelkedése ellenére a jelenlegi szint nem sokban különbözik a november elején mért tipikus felső határértéktől. Összehasonlításképpen: egy évvel ezelőtt 8-12 PLN/kg (685-1030 Ft/kg) között, két évvel ezelőtt pedig 10-13 PLN/kg (855-1115 Ft/kg) között alakult. Érdemes megjegyezni azt is, hogy az idei szezon végén is egy tipikus piaci jelenséget figyelhetünk meg: a csökkenő kínálat és az emelkedő árak mellett a fogyasztók részéről a bab iránti kereslet egyre csökken, ez pedig visszafogja az árak további emelkedését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?