Aranyáron mérik a világ egyik kedvenc fűszerét: ezért drágult meg ennyire

Aranyáron mérik a világ egyik kedvenc fűszerét: ezért drágult meg ennyire

agrarszektor.hu
A vanília sütemények, fagylaltok alapíze. Nemcsak alapfűszer a háztartások és éttermek, cukrászdák konyháján, hanem a kozmetikai és gyógyszeriparban is felhasználják. A világ legnagyobb vanília-termesztője Madagaszkár, ahonnan az áru 40 százaléka származik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A vanília a sáfrány után a második legértékesebb fűszer, és a világ legnépszerűbb aromája a fogyasztók körében. A világ vaníliakivonat-készlete a Vanilla planifolia trópusi orchideafaj szárított babjából származik, mely Mexikóban őshonos, de már széles körben termesztik az egész trópusokon - derült ki az Oeconomus infografikájából. A növény indaként nő, amely általában egy nevelőfán vagy akár egy rúdon kúszik fel. Termesztésének nagy az élőmunkaigénye, a vaníliavirág körülbelül egy napig virágzik évente, néha kevesebb ideig, ezért a termelőknek minden nap ellenőrizniük kell az ültetvényeiket a nyitott virágok után kutatva. A szüret általában június és szeptember között tart.

A fentiekből következően a vanília termesztésének nagy az élőmunkaigénye, mivel egyebek mellett kézzel porozzák be az orchideavirágokat, továbbá az időjárási változásoknak is kitett a termesztése. A fűszer kilogrammja 2017-2018-ban többe került, mint egy kilogramm ezüst, így a vaníliát termesztő gazdáknak a tolvajokkal is szembe kellett nézniük, fegyveresen őrizték az ültetvényeket, feldolgozó üzemeket. Az Oeconomicus cikkéből kiderült, hogy a 2018-as évet követően csökkent a vanília ára globálisan, melyben a koronavírus-járvány miatti keresletcsökkenés (elsősorban vendéglátás), illetve a kínálat növekedése, vagyis az új telepítések is főszerepet játszottak.

Ezeket kevesen tudják a világ egyik legkeresettebb fűszernövényéről

A vaníliát eredetileg a totonak indiánok, majd az aztékok termesztették a mai Mexikó területén. Hernán Cortés és a többi spanyol felfedező a Mexikói-öböl partvidékére érkezve nevezte el vaníliának a növényt (spanyol vainilla szó, vagyis kis hüvely), és hozták el Európába a fűszert. A vanília szót először 1754-ben jegyezték fel az angol nyelvben. Az európaiak általi első felfedezésétől számítva 300 éven át Mexikó monopóliummal rendelkezett a vanília tekintetében, egészen a 19. század közepéig az ország a vanília fő termelője volt. Ennek oka, hogy a növényt nem tudták Mexikón kívül termeszteni, mivel a beporzást kizárólag különleges őshonos orchideaméhek végezték. Ez egészen addig állt fenn, amíg fel nem fedezték a kézi beporzást Réunion szigetén. Innen került a Comore-szigetekre és Madagaszkárra a vanília a 19. században.

A vanília termesztésének több mint 75%-át három ország adja. A 2020-as adatok szerint Madagaszkárban termesztették a fűszer 39,1%-át, Indonéziában a 30,3%-át, illetve Mexikóban 7,7%-ot. A vanília termesztésével foglalkozó top10-es lista többi országa ezen a 22,9%-on osztozik.

A vanília árát számos tényező befolyásolhatja

A vanília ára erősen változékony, a kereslet-kínálati tényezők (koncentrált termelés, kereslet felfutása vagy zuhanása), időjárási és egyéb tényezők befolyásolják. Mint ismeretes, a vaníliával nem kereskednek úgy a nemzetközi árupiacon, mint például a kávéval vagy a kakaóval. A vaníliatermesztők nem élveznek védelmet, nincsenek szankciók és nincsenek olyan szabályok az iparágban, amelyek segítenének szabályozni a vanília árát, vagy támogatást nyújtanának a vaníliatermesztés ösztönzésére.

Hogy alakultak az árak az elmúlt években?

2004-2013 között a vanília kilogrammjának ára 20 és 50 dollár körül alakult. 2014-2015-re azonban megnőtt a fűszer iránti globális kereslet, terjedni kezdett a tudatosabb vásárlás, a vásárlók pedig elkezdték keresni a természetes hozzávalókat kezdték keresni a vásárlók. Ezekben az években 100-200 dollár körüli szintekre nőtt a vanília ára. A fűszer ára 2017-2018-ban érte el a csúcsát, amikor 600 dollárnál is többet kértek egy kilogrammért, vagyis a vanília drágább lett az ezüstnél is. Az ezüst világpiaci ára ebben az időszakban 450-550 dollár/kilogramm körül mozgott. Ráadásul 2017-ben az Enawo ciklon pusztított Madagaszkáron, a vaníliatermés 90%-át elpusztítva. 2020-tól a koronavírus-járvány miatt csökkent a vanília ára: visszaesett az éttermek kereslete, bár ezt némiképp kompenzálta a háztartások otthoni főzése-sütése révén megnövekedett kereslet. A madagaszkári kormány 2020-ban árszabályozási intézkedéseket vezetett be, a természetes vaníliarúd minimális exportárát azóta 250 dollár/kg-ban állapították meg. Az elmúlt években Indonézia és Pápua Új-Guinea is egyre inkább fellépett a nemzetközi vanília-porondra, csökkentve ezzel a Madagaszkár felé való kitettséget.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?