Őrület, mennyire olcsó a cékla a lengyel piacokon: évek óta nem volt ilyen

Őrület, mennyire olcsó a cékla a lengyel piacokon: évek óta nem volt ilyen

agrarszektor.hu
Olyan alacsonyra süllyedt a cékla ára Lengyelországban, hogy hamarosan emelkednie kell, különben egy időre eltűnik a piacokról. Ennyire alacsony még 2015-ben se volt a gyökérzöldség ára a lengyeleknél.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A 2023-as lengyel céklaszezon a termelők számára kedvezően, magas árakkal indult, olyannyira, hogy augusztus végéig az előző 10 évet tekintve rekordárak uralkodtak a piacokon. Augusztus végétől kezdve azonban az árak zuhanórepülésbe fordultak, és most, november végén már jelentősen elmaradnak az előző években tapasztalt árszinttől - olvasható a FruitVeB oldalán.

A mosott, zsákos kiszerelésű cékla ára a nagybani piacokon 0,50-0,80 PLN/kg (44-70 Ft/kg)  között mozog, ami 28%-kal marad el a tavalyi év (egyébként magas) áraitól. A kiskereskedelemben a cékla ára 1,3-1,5 PLN/kg (110-130 Ft/kg) között alakul. Igaz ugyan, hogy a 2023-as termés valamivel nagyobb a tavalyinál és a 2021-esnél is, hosszabb távra visszatekintve azonban jelentősen elmarad a 2016-2019 közötti időszakban betakarított mennyiségtől.

A jelenlegi nagybani ár viszont most már olyan alacsony, hogy kezd elfogadhatatlan lenni a termelők számára - adódik a kérdés, hogyan alakulhatott ki ilyen meredek árzuhanás? Minden bizonnyal egy pszichológiai jelenségről van szó: a szezon elején annyira magasan kezdett az ár, hogy aki csak betakarította a termését, azonnal piacra is vitte - részint, hogy nehogy lemaradjon a magas árakról, részint pedig, hogy ne kelljen tárolni a terményt a majd ki tudja milyen magas energiaköltségek közepette. Szépen telítődött is a piac áruval, ahogy annak lennie kell, és erre jött rá a vártnál valamivel gyengébb kereslet. Az viszont egyértelmű, hogy a cékla a nagybani piacokon most alul van árazva Lengyelországban, ezért igen valószínű, hogy a közeljövőben némi emelkedés várható (hiszen ezen az áron sok gazda inkább mégis betárolja a terményt), még akkor is, ha a belföldi kereslet jelenleg mérsékelt, és jelentős exportmozgások sem láthatók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?