Őrület, mennyire olcsó a cékla a lengyel piacokon: évek óta nem volt ilyen

Őrület, mennyire olcsó a cékla a lengyel piacokon: évek óta nem volt ilyen

agrarszektor.hu
Olyan alacsonyra süllyedt a cékla ára Lengyelországban, hogy hamarosan emelkednie kell, különben egy időre eltűnik a piacokról. Ennyire alacsony még 2015-ben se volt a gyökérzöldség ára a lengyeleknél.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A 2023-as lengyel céklaszezon a termelők számára kedvezően, magas árakkal indult, olyannyira, hogy augusztus végéig az előző 10 évet tekintve rekordárak uralkodtak a piacokon. Augusztus végétől kezdve azonban az árak zuhanórepülésbe fordultak, és most, november végén már jelentősen elmaradnak az előző években tapasztalt árszinttől - olvasható a FruitVeB oldalán.

A mosott, zsákos kiszerelésű cékla ára a nagybani piacokon 0,50-0,80 PLN/kg (44-70 Ft/kg)  között mozog, ami 28%-kal marad el a tavalyi év (egyébként magas) áraitól. A kiskereskedelemben a cékla ára 1,3-1,5 PLN/kg (110-130 Ft/kg) között alakul. Igaz ugyan, hogy a 2023-as termés valamivel nagyobb a tavalyinál és a 2021-esnél is, hosszabb távra visszatekintve azonban jelentősen elmarad a 2016-2019 közötti időszakban betakarított mennyiségtől.

A jelenlegi nagybani ár viszont most már olyan alacsony, hogy kezd elfogadhatatlan lenni a termelők számára - adódik a kérdés, hogyan alakulhatott ki ilyen meredek árzuhanás? Minden bizonnyal egy pszichológiai jelenségről van szó: a szezon elején annyira magasan kezdett az ár, hogy aki csak betakarította a termését, azonnal piacra is vitte - részint, hogy nehogy lemaradjon a magas árakról, részint pedig, hogy ne kelljen tárolni a terményt a majd ki tudja milyen magas energiaköltségek közepette. Szépen telítődött is a piac áruval, ahogy annak lennie kell, és erre jött rá a vártnál valamivel gyengébb kereslet. Az viszont egyértelmű, hogy a cékla a nagybani piacokon most alul van árazva Lengyelországban, ezért igen valószínű, hogy a közeljövőben némi emelkedés várható (hiszen ezen az áron sok gazda inkább mégis betárolja a terményt), még akkor is, ha a belföldi kereslet jelenleg mérsékelt, és jelentős exportmozgások sem láthatók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Stop stressz! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?