Őrület, mennyire olcsó a cékla a lengyel piacokon: évek óta nem volt ilyen

Őrület, mennyire olcsó a cékla a lengyel piacokon: évek óta nem volt ilyen

agrarszektor.hu
Olyan alacsonyra süllyedt a cékla ára Lengyelországban, hogy hamarosan emelkednie kell, különben egy időre eltűnik a piacokról. Ennyire alacsony még 2015-ben se volt a gyökérzöldség ára a lengyeleknél.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 2023-as lengyel céklaszezon a termelők számára kedvezően, magas árakkal indult, olyannyira, hogy augusztus végéig az előző 10 évet tekintve rekordárak uralkodtak a piacokon. Augusztus végétől kezdve azonban az árak zuhanórepülésbe fordultak, és most, november végén már jelentősen elmaradnak az előző években tapasztalt árszinttől - olvasható a FruitVeB oldalán.

A mosott, zsákos kiszerelésű cékla ára a nagybani piacokon 0,50-0,80 PLN/kg (44-70 Ft/kg)  között mozog, ami 28%-kal marad el a tavalyi év (egyébként magas) áraitól. A kiskereskedelemben a cékla ára 1,3-1,5 PLN/kg (110-130 Ft/kg) között alakul. Igaz ugyan, hogy a 2023-as termés valamivel nagyobb a tavalyinál és a 2021-esnél is, hosszabb távra visszatekintve azonban jelentősen elmarad a 2016-2019 közötti időszakban betakarított mennyiségtől.

A jelenlegi nagybani ár viszont most már olyan alacsony, hogy kezd elfogadhatatlan lenni a termelők számára - adódik a kérdés, hogyan alakulhatott ki ilyen meredek árzuhanás? Minden bizonnyal egy pszichológiai jelenségről van szó: a szezon elején annyira magasan kezdett az ár, hogy aki csak betakarította a termését, azonnal piacra is vitte - részint, hogy nehogy lemaradjon a magas árakról, részint pedig, hogy ne kelljen tárolni a terményt a majd ki tudja milyen magas energiaköltségek közepette. Szépen telítődött is a piac áruval, ahogy annak lennie kell, és erre jött rá a vártnál valamivel gyengébb kereslet. Az viszont egyértelmű, hogy a cékla a nagybani piacokon most alul van árazva Lengyelországban, ezért igen valószínű, hogy a közeljövőben némi emelkedés várható (hiszen ezen az áron sok gazda inkább mégis betárolja a terményt), még akkor is, ha a belföldi kereslet jelenleg mérsékelt, és jelentős exportmozgások sem láthatók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?