Ijesztő hírek érkeztek a budapesti erdőkről: ha nem cselekszünk, nagy baj lesz

Ijesztő hírek érkeztek a budapesti erdőkről: ha nem cselekszünk, nagy baj lesz

agrarszektor.hu
30 év múlva eltűnhetnek bizonyos erdőterületek Budapest pesti oldalán - mondta el a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója. Reinitz Gábor kiemelte, hogy a klímaváltozás negatív hatásait komplex stratégiával próbálják kivédeni, amit mostantól egy külön szoftver is segít.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Budapest erdeiben járva már most is tapasztalhatók a klímaváltozás negatív hatásai: a hagyományos bükkös és tölgyes erdők ugyanis egyre rosszabban viselik a szárazabbá váló klímát. Ezt erősíti meg a Pilisi Parkerdő és a Soproni Egyetem közös kutatása is - olvasható az Infostart oldalán. Ahogy Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója fogalmazott, a bükk, a gyertyán, illetve a tölgyek közül a kocsánytalan tölgy sokkal inkább a hűvösebb, csapadékosabb, magasabb páratartalmú élőhelyet igényli. A laikusok számára leginkább a száradó, akár százéves bükkfák tűnnek fel leginkább.

A most elkészült klíma-forgatókönyv még ennél is borúsabb jövőképet jelez: eszerint a pesti oldalon harminc év múlva akár több erdős terület is teljesen eltűnhet

- hívta fel a figyelmet Reinitz Gábor.

A szakember a vizsgálat kapcsán elmondta, hogy 30-50 év távlatában várhatóan eltolódás indul a jelenleg még tapasztalható bükkös, gyertyános, tölgyes klímákból az erdős sztyepp klíma irányába. Ez nem jelenti azt, hogy itt nem lehet majd erdővel találkozni, főleg a budai oldalon, ahol kedvezőbbek a körülmények, de a pesti oldalon akár az is előfordulhat, hogy bizonyos helyekről el fognak tűnni az erdők, már ha nem történik beavatkozás.

A Pilisi Parkerdő éppen ezért 2020-ban elindította városi erdőfejlesztési programját. A helyes erdészeti döntéseket egy erre a célra kifejlesztett szoftver is segíti. Ezzel kapcsolatban Reinitz Gábor kifejtette, hogy így tudnak olyan döntéseket hozni vagy beavatkozásokat tenni, amelyekkel az erdőt meg tudják segíteni.

A makroklímára nekünk nincs ráhatásunk, de erdészeti beavatkozásokkal - értem ez alatt az örökerdő-gazdálkodást, a faanyag-termesztést nem szolgáló erdőgazdálkodást, tehát ahol egy állandó erdőborítást, egy változatos fafajösszetételt tudunk fenntartani - már nagyobb erdőtömbök esetében lehet kedvezőbb klímát, az erdőn belül kedvezőbb és állandó mikroklímát tudunk fenntartani

- ismertette Reinitz Gábor.

A városi erdőfejlesztési programnak három fő célja van: az erdők ökológiai értékének és klímavédő hatásának megőrzése, valamint rekreációs képességének fejlesztése. Ehhez a vállalatok és a lakosság támogatására is szükség van, az erdővédelem ugyanis klímavédelmi és jóléti közügy - fogalmazott a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?