Itt a friss jelentés a magyar földekről: újabb fordulat lehet az időjárásban

Itt a friss jelentés a magyar földekről: újabb fordulat lehet az időjárásban

agrarszektor.hu
Január első hetének meleg, csapadékos időjárását hideg és az ország nagy részén száraz tíz nap követte. Az éjszakai jelentős fagyok, és a többször napközben is fagypont körüli hőmérsékletek gyérítették a kórokozókat és kártevőket, a talajok felszín közeli néhány centiméteres rétege is átfagyott, és csökkent a belvízborítás is. Az átmeneti enyhülést péntektől ismét lehűlés követi, majd jövő keddtől változékony, többször esős időben lesz része az országnak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt tíz nap időjárását hideg, nagyrészt száraz légtömegek alakították, hétfőn érintette a térséget egy időjárási front, mely a déli országrészbe néhány milliméter csapadékot is hozott. A Mecsek térségében 4-5 cm hó hullott, de délen, délnyugaton többfelé kialakult lepelnyi hóréteg, miközben az északi országrészben napos idő volt az uralkodó - derült ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. legfrissebb elemzéséből. Szerdán érte el Magyarországot annak a ciklonnak a melegfrontja, mely Nyugat-Európában többfelé okozott jelentős csapadékot és károkozó viharokat. Itthon átmenetileg hó, majd ónos eső is többfelé hullott, majd a felszín közelében is megenyhült az idő, és egyre többfelé esőbe váltott át a csapadék. Csütörtök reggelig az ország nagy részén 1-5 mm közötti mennyiség, míg északkeleten 8-15 mm esett, és főként az északi országrészben csütörtökön napközben is esik. Szerdáig a megelőző tíz nap csapadékösszege az ország nagy részén kevesebb volt az ilyenkor szokásosnál, és a déli valamint a keleti országrészben a harminc napos csapadékösszeg is többfelé mutat 10-20 mm hiányt, míg északon és főként északnyugaton 10-50 mm-rel több esett a sokéves átlagnál.

10 napos csapadékösszeg 2024. január 17-ig (mm)
10 napos csapadékösszeg 2024. január 17-ig (mm)
A 10 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. január 17-ig (mm
A 10 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. január 17-ig (mm
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. január 17-ig (mm)
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. január 17-ig (mm)

Az október közepe óta lehullott csapadék mennyisége azonban országszerte jelentősen meghaladja az átlagot. A talajok felszín közeli néhány centiméteres, rétege átfagyott az elmúlt tíz napban, helyenként 5-10 centiméterig is lehúzódott a talajfagy. A felső egy méteres talajréteg továbbra is telített, vagy telítettség közeli állapotban van, a még mélyebb rétegekbe is jut a vízből, ami a következő évre kedvező kilátást jelent. A belvízzel elöntött területek nagysága csökkent.

A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. január 17-ig (mm)
A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. január 17-ig (mm)
Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlaga 2023. január 17-én (Celsius-fok)
Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlaga 2023. január 17-én (Celsius-fok)

Az elmúlt tíz nap átlaghőmérséklete -2 és -3 fok között alakult, ez pedig 2-3 fokkal hidegebb a sokéves átlagnál. Éjszakánként fagypont alá hűlt a levegő, többször, többfelé -5 és -8 fok közötti fagyok is előfordultak. A maximum értékek a múlt hét második felében jellemzően 0 és +3 fok között alakultak, majd hétfőtől a legtöbb helyen kissé erősödött a nappali melegedés. Számottevő enyhülés szerdán estétől kezdődött, így csütörtökre virradó éjszaka már országszerte fagypont fölötti értékeket lehetett mérni.

Az elmúlt 10 nap átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól 2023. január 17-ig (Celsius-fok)
Az elmúlt 10 nap átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól 2023. január 17-ig (Celsius-fok)
Minimum hőmérsékletek 2023. január 13-án (Celsius-fok)
Minimum hőmérsékletek 2023. január 13-án (Celsius-fok)

Az országban főleg az Alföldön vannak belvízfoltok, bár ezek kiterjedése a száraz hideg időszak során folyamatosan csökkent. A vízborítás alatt álló őszi vetéseknek jól jött a fagyos idő, mert +4, +5 Celsius fokos napi középhőmérséklet alatt kevésbé károsodnak, december második felében és január első hetében azonban meghaladta a hőmérséklet ezt a tűréshatárt. Azok az őszi vetések, ahol nem volt tartós belvíz, viszonylag jó állapotban vannak, olyan hideg, ami hótakaró nélkül kárt okozott volna, nem volt jellemző az országban. A kórokozókat és a kártevőket is megtizedelte a fagy, bár tartósabb hidegre lenne szükség ahhoz, hogy számottevően gyérüljenek.

A folytatásban változékony, eleinte hideg, majd enyhébb időre van kilátás. Péntektől ismét visszaesik a hőmérséklet, hajnaltól északnyugat felől egyre többfelé várható havas eső, havazás, többfelé alakul ki lepelnyi vagy néhány centiméteres hóréteg. A csapadékzóna délkeletre távozása után hétfő estig száraz, nagyrészt napos idő várható. Hétfő estétől a jövő hét közepéig, többször, többfelé lehet csapadékra számítani főként eső, északkeleten időnként havas eső, hó formájában, de összességében sem valószínű jelentős mennyiség. A nagyobb területen jellemző -5 fok alatti éjszakai fagyok szombat hajnaltól térnek vissza, péntek reggel még ennél enyhébb lesz az idő, de napközben sem melegszik sokat a levegő. A maximum értékek +1 és +6 fok között alakulnak hétfőig, majd keddtől pár fokkal melegszik az idő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?