Őrület, ami a spanyoloknál zajlik: ennyiért árulják most a paradicsomot

Őrület, ami a spanyoloknál zajlik: ennyiért árulják most a paradicsomot

agrarszektor.hu
Január közepére tovább esett a paradicsom ára Spanyolországban. A legfrissebb információk szerint a tavaly decemberi árcsúcsot követően idén januárban megfeleződött az átlagár, ami már alacsonyabb, mint a tavalyi és a tavalyelőtti árszint.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tavalyi és a tavalyelőtti árszint alá esett a paradicsom ára Spanyolországban. Almería körzetében 2023 decemberében a fürtös paradicsom ára még 72%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban, és megközelítette a 2 euró/kg (760 Ft/kg) szintet - írta meg a FruitVeB. Ehhez nagyban hozzájárult, hogy a kínálat erősen visszaesett: a nagybani árveréseken értékesített mennyiség 14%-kal volt alacsonyabb az előző évinél, vagyis a teljes szezonban már 16% a lemaradás. Január elejétől kezdve azonban erős lejtmenetbe váltottak az árak, és 18-ára a 0,83 euró/kg (315 Ft/kg) szintre süllyedtek, ami már bőven a tavalyi (0,95 euró/kg) és a tavalyelőtti (1,10 euró/kg) szint alatt van.

Nem minden zöldségnél tapasztalható azonban ilyen hektikus ármozgás. A paradicsommal ellentétben az Almeríában megtermelt paprika és uborka árszintje alig tér el az egy évvel korábbitól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?