Súlyos bírság jár ezért Magyarországon: sokan nem is tudják, de tilos

Súlyos bírság jár ezért Magyarországon: sokan nem is tudják, de tilos

agrarszektor.hu
Az elmúlt napok enyhe időjárása miatt megmutatta magát a tavasz, sok helyen az országban már a hóvirág is előbújt. A virág sokak számára csábító lehet, ám leszedni tilos, és komoly büntetésre számíthat az, aki mégis megteszi. Hazánkban az uniós csatlakozás óta védett növény a hóvirág, melynek szedését, engedély nélküli árusítását is szigorúan büntetik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Már javában nyílik a hóvirág az ország több pontján, a különleges virágai miatt rendkívül népszerű a természetjárók körében azt azonban már kevesen tudják, hogy védett növény, és szedése komoly bírságot von maga után. A hóvirág természetvédelmi értéke szálanként tízezer forint, vagyis egy erdőben szedett kisebb csokor akár százezer forintot is érhet, tizenegy darab leszedése esetén pedig börtönbe is kerülhetünk. A jó hír az, hogy az oltalom alá csak a vadon élő növények tartoznak, a kertünkben termesztett virágokat nemcsak, hogy leszedhetjük, de még árusítani is lehet. A saját ültetvényünket a hatóság ellenőrzi, mielőtt megkapnánk az engedélyt - írja a HelloVidék.

EZ IS ÉRDEKELHET

Persze felmerül a kérdés, hogy miért tulajdonítanak ekkora védelmet a hóvirágnak. A válasz, hogy a virág nagyarányú szedése miatt számuk csökkenésnek indult, ami még önmagában nem okozott volna veszélyhelyzetet számukra, az igazi bajt a néha már ipari méreteket öltő kitermelés jelentette. A hóvirág hagymái nagyon keresett árucikknek számítanak, fő felvevőpiacukban Hollandiában. A hóvirágot évtizedekig hatalmas mennyiségben szedték idehaza, sőt földgyaluval külföldi hagymakereskedő cégek számára keresett vol a növény, ezért egy idő után tarthatatlanná vált a helyzet.

Ma már, ha csak egy szál hóvirágot is leszakít az ember az erdőben, megbüntetik, ha rajtakapják. A nagyobb mennyiség pedig már természetkárosítási bűncselekménynek minősíthető. A hóvirágok egyébként európaszerte különböző szintű védettséget élveznek, Ausztriában például szedhető ez a növény, de csak annyi, amennyit egy ember a két ujjával átér. Maga hóvirág hagymája mérgező, de nem olyan veszélyes, mint például a gyilkos galócáé, ugyanis mérgező anyaga nem szívódik fel a bőrön keresztül.

EZ IS ÉRDEKELHET

Aranyáron mérik

Aki otthonra szeretne hóvirágot, kertészetben vásárolhat ellenőrzött forrásból származó hagymát, melyet kora ősszel lehet elültetni a kertben, vagy egy cserépben. Ami az árakat illeti Hóvirágot akár online is vásárolhatunk, de különböző kertészetekben is kínálják. A HelloVidék által szemügyre vett virág hagymáinak az árai 290-382 forint körül kezdődnek egyes termesztőknél, ugyanakkor találtak olyan kertészetet is, ahol egy db gumó/hagyma/rizómára ára eléri a 67 440 fortintot is, de a többi hóvirágfajta se olcsóbb:

  • Galanthus cabardensis - Hóvirág 47 795 Ft,
  • Galanthus Cowhouse Green - Hóvirág 24 354 Ft,
  • Galanthus David Shackleton - Hóvirág 14 212 Ft,
  • Galanthus E.A. Bowles - Hóvirág 72 231 Ft.

Ha saját magunk szeretnénk termeszteni a virágot és lakásban neveljük a hagymákat az első hajtások kibújásáig sötét, hűvös helyen kell tartani, fontos közben ügyeljünk arra, hogy a növény a hideget szereti, ezért hűvösebb helyen fogja jól érezni magát. Ha kertes házunk van, akkor a hóvirághagymákat lombok alatti, félárnyékos területre kell telepíteni, és az őszi ültetés után a következő télutón már virágozni is fognak, pár éven belül pedig nagy összefüggő telepet alkotva az egész birtok fő téli díszévé válhatnak. Ültetés után több dolgunk nincs, öntözni sem szükséges a növényt, hiszen a hagymák minden tápanyagot tartalmaznak. A hóvirág február és április között virágzik, májusra hozza meg termését, majd visszahúzódik a földbe, és a következő ősszel indulnak meg újra a hajtások.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?