A nyereséges szójatermesztés feltételei gépész szemmel

A nyereséges szójatermesztés feltételei gépész szemmel

agrarszektor.hu
A szója igényes, de jövedelmező növény. Érzékeny a talajállapotra és a növényvédelemre is. Általánosságban elmondhatjuk, hogy hasonló szintű technológiai odafigyelést igényel, mint a cukorrépa.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Alapművelés

A szójának gyakran kukorica az előveteménye. A szártömeg megfelelő aprítása és bekeverése, akár forgatással, akár forgatás nélkül, megalapozhatja az egész termelési folyamat sikerességét. A terület felszínén maradó, túlzott mennyiségű szármaradvány komoly gátja lehet a mechanikai gyomszabályozásnak. Forgatásos technológia esetében ez a probléma nem jelentkezik, de forgatás nélküli technológiánál a száraprításra, mulcsozásra fordítsunk kiemelt figyelmet.

Ökológiai termesztés esetében az alapművelés kritikus fontosságú és egy másodpercig sem szabad elfelejteni, hogy 2030 után jelentősen, 25%-ra kell növelnünk az ökoterületeink nagyságát. A mechanikai gyomszabályozást szármaradványmentes talajfelszínen lehet a legkönnyebben elvégezni. Az okszerűen, növényvédelmi célból, alkalmas időben és talajállapotban elvégezett és lehetőleg egy menetben elmunkált szántás rengeteg problémától szabadítja meg a termelőt.

Magágykészítés

Aprómorzsás, egyenletes felszínű magágyra van szükség. Magágykészítő kombinátorok vagy kompaktorok használata javasolt. Kerülendő a tárcsás, rövidtárcsás magágykészítés, mivel az esetlegesen képződő rögök nem barátai a szójának.

Vetés és vetésmélység

Az egyenletes kelés meghatározó a szója növényvédelmének szempontjából. A vontatottan kelő állomány megoldhatatlan problémák elé állíthatja a termelőt és a növényvédő szakembert. Az egyenletes kelés érdekében javasolt a szemenkénti vetőgépek használata, mivel ezen gépeknek a mélységtartásával semmilyen körülmény között nem tud versenyezni a gabonavetőgép.

A szemenkénti vetőgépek kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy nagy tőszámmal kell dolgozni. A kukorica, napraforgó tőszámának a tízszeresét is ki kell tudni vetni és nem minden vetőgép képes erre a feladatra. Nem minden vetőgép kezeli kíméletesen a vetőmagot, mely probléma a vékony maghéjjal rendelkező szójabab esetében súlyos következményekkel járhat. Az egyenetlen maglehelyezésből adódó probléma is hangsúlyosabban jelentkezik, mint a kukorica, vagy napraforgó esetében, hiszen itt mindösszesen 3–4 cm-es tőtávokról beszélünk.

Az egyenletes vetésmélység kritikus tényező a növények szempontjából. Mivel a szóját későn vetjük, fokozott a magágy kiszáradásának veszélye. Az elmúlt években vetés után többször is pillanatok alatt 25–28 fokra emelkedett a hőmérséklet, mely több helyen vontatott kelést és növényvédelmi problémákat eredményezett. Emiatt a vetési sebességet úgy kell megválasztani, hogy a vetőkocsik függőleges mozgását vagy pattogását elkerüljük.

Növényvédelem

A növényvédő szer kijuttatásának időpontja és az elvégzett munka minősége meghatározó a termésmennyiség, illetve későbbi, manuálisan végzett gyomirtási költségek szempontjából. Az elkésett, jellemzően négyleveles állapotú gyomfejlettség után végzett növényvédő szeres kezelések legtöbbször hatástalanoknak bizonyulnak.

A mechanikai gyomszabályozás eszközei nélkülözhetetlenek a szójatermesztésben és ilyenkor nagyon fontos tényező a területen maradt szármaradvány mennyisége. Fenntarthatósági szempontból a talajtakarás kívánatos lenne, de a nagy tömegű és méretű szármaradvány jelentősen korlátozni tudja a használható eszközöket. A művelőelemek eltömődése, például ujjas gyomirtó használatának esetében, a kapaszárakra rátekeredő, felrakódó szármaradványok, vagy a gyomfésű által összeszedett növényi maradványok rémálommá tehetik a munkát.

Tág térállású kultúrák esetében a sorközművelő kultivátor használatával tudjuk kiegészíteni a gyomfésű és küllőskapa munkáját. A kultivátorra szerelhető ujjas gyomirtó kiváló munkát tud végezni a sorokban tenyésző gyomok gyérítésében, viszont ez esetben is figyelemmel kell lenni a gyomok fejlettségi állapotára, ugyanis a megerősödött gyökérzetű növényeket már nem képes kimozdítani a helyükről.

A szója esetében kiválóan használható a sorpermetezés technológiája, melynek alkalmazása jelentős mennyiségű növényvédő szer- vagy lombtrágya-megtakarítást eredményezhet. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg arról, hogy a sorpermetező gépnek is ugyanolyan hossz- és keresztirányú szórásképpel kell rendelkeznie, mint a szántóföldi permetezőgépnek. Ezt a számítógépes vezérlés tudja biztosítani, a legkorszerűbb eszközök pedig már ISOBUS rendszerűek is.

Betakarítás

A termés jelentős mennyisége veszhet el, amennyiben nem alacsony tarlóval takarítjuk be a szóját. Kerüljük a bakhátak képződését eredményező technológiák használatát. Amennyiben a tábláinkon sikeresen tudunk szóját termelni, érdemes beruházni egy speciális, szója betakarítására alkalmas flexibilis vágóasztalba.

A cikk szerzői: Borsiczky István, Papp Zoltán, Ulrich Gyula, Tomelilla Agrotechnika Kft.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?