Riasztó jóslat érkezett a szakembertől: kiderült, mi várhat a kajszira itthon

Riasztó jóslat érkezett a szakembertől: kiderült, mi várhat a kajszira itthon

agrarszektor.hu
Az országban több helyen is megkezdődött a kajszibarack virágzása az enyhe időben, ezért ha most tartósan fagyos időjárás jönne, akkor az veszélybe sodorná az idei termést. Erről a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke beszélt, aki azt is elmondta, hogy

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A klímaváltozást most már közvetlenül a bőrükön tapasztalhatják a magyarok: mostanra ténylegesen elindultak a rügyek, piros bimbós állapotba kezdenek kerülni a kajszik. Az ország nagy részén még nem lehet virágzásról beszélni, de az kétségtelen, hogy elindult - mondta el Mártonffy Béla. Mint fogalmazott, nagy veszélye van ennek, mert ha most hidegebb idő jön, akkor biztosan az elmúlt évekhez hasonlóan kárt szenvednek a hazai kajsziültetvények - olvasható az Infostart oldalán. A NAK Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke szerint ezért most abban reménykednek a gazdák, hogy hosszabb fagyos időszak már nem lesz, mert egy nagyobb hideget már nehéz megvédeni a fagyvédelmi berendezésekkel együtt is. A fagyvédelem ráadásul attól is függ, hogy a fagy melyik stádiumban éri a gyümölcsöt.

Mínusz 2-3 foknál hidegebbet már nagyon nehéz kivédeni, és nem csak egyszerűen arról van szó, hogy milyen hideg van, hanem hogy milyen stádiumban érkezik a fagy, és korai, késői vagy középérésű fajtákról van szó

- magyarázta Mártonffy Béla.

A szakember arról is beszélt, hogy az ideális az lenne, ha mostantól fokozatosan melegedne az idő, de az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy mindig van egy fordulat, és visszatér a hideg. Az ágazat szereplői csak imádkozhatnak, hogy ez ne történjen meg - mondta ki a NAK Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?