Letarolta a fagy az óriási kajsziületetvényeket: súlyosak lehetnek a károk

Letarolta a fagy az óriási kajsziületetvényeket: súlyosak lehetnek a károk

agrarszektor.hu
Fagykárok sújtották a világ legfontosabb kajszitermesztő körzetét Törökországban. A teljes virágzás időszakában esőzések és fagypont alatti minimum hőmérsékletek okoztak gondokat Malatyában.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az EastFruit elemzőinek értesülései szerint Törökország kajszitermelésének 80%-át adó Malatya körzetében igen kedvezőtlen időjárási viszonyok uralkodtak március során, ami a regionális frisspiacokra és a globális aszaltgyümölcs-piacokra is hatással lehet. Mint ismeretes, Törökország messze a világ legnagyobb aszaltkajszi-termelője és a világpiac legfontosabb exportőre: részesedése a globális aszalványexportból 70-85% körül van - olvasható a FruitVeB oldalán.

Idén kifejezetten korán kezdődött a virágzás a törökül kayısı diyarı, azaz “kajszi birodalom” néven emlegetett régióban. A teljes virágzás fenofázisában kiadós esőzések hátráltatták a beporzó rovarok tevékenységét, majd valamivel később nulla fok alatti éjszakai minimumhőmérsékletek alakultak ki. Az már bizonyos, hogy ennek negatív hatása lesz az idei szezonra, ennek mértéke egyelőre még kérdéses. A körzet nem csak az idei évben balszerencsés: a 2023-as földrengések is jelentős károkat okoztak a városban és az ültetvényeket kiszolgáló infrastruktúrában.

Törökország a világ legnagyobb frisskajszi-exportőre: a 2022-es évben 97 ezer tonnás kivitelt bonyolított le, amivel jócskán megelőzte a második helyen álló Spanyolországot (60 ezer tonna) és harmadik helyezett Olaszországot (45 ezer tonna). A török kajszi legfontosabb piacai közé Oroszország, Irak, Ukrajna, Románia és Szaúd-Arábia tartozik. Az aszalványexport tekintetében Törökország más ligában játszik, mint a világ összes többi országa: értékben 400 millió dollár körüli szintet ér el a kivitel, míg a második helyen Hollandia áll 10 millió dollárral. A török aszalt kajszi piacai teljesen eltérnek a friss gyümölcsétől, az aszalványt elsősorban az Egyesült Államokba, Németországba, Franciaországba, az Egyesült Királyságba és Ausztráliába szállítják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?