Kártevők lephetik el a talajokat: ez a trükk tényleg működik ellenük

Kártevők lephetik el a talajokat: ez a trükk tényleg működik ellenük

agrarszektor.hu
A tavaszi vetési szezon kezdetéhez közeledve érdemes végiggondolni azokat a technológiai lehetőségeket, amelyek pozitívan befolyásolják a termés minőségét és mennyiségét, ezáltal biztosítva a gazdaságok sikerességét és jövedelmezőségét. Az egyik legfontosabb teendő a talajvizsgálati adatok ellenőrzése, hogy milyen szinten állnak rendelkezésre a növények fejlődéséhez szükséges tápanyagok, szükséges-e a pótlásuk. Szintén figyelembe kell venni a talaj nedvességét és vízháztartását, valamint biztosítani kell a gyom- és kártevőmentes vetési területet, ami segíti a megfelelő tőszám és az életerős állomány kialakulását már egészen a korai szakaszban.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A növények egészséges fejlődését számos talajban élő kártevő és kórokozó veszélyezteti, amelyek nagyon hamar hatalmas károkat okozhatnak a termésben - írja közleményében a Corteva Agriscience. A tőveszteségek elkerülése és a maximális terméshozam elérése érdekében a gazdáknak már a vetés előtt vagy annak során megelőző lépéseket kell tenniük növényeik védelmére.

A talajban lakó kártevők közül ki kell emelni a drótférgeket, amelyek különböző pattanóbogár fajok lárvái. Ezek a kártevők már kis egyedszámban is komolyan képesek csökkenteni a termőtőszámot azáltal, hogy megeszik a növény gyökerét, elrágják a csírarészeket. Az amerikai kukoricabogár és annak lárvája a kukorica legkárosabb kártevői közé tartozik. Mindenképpen szükség van talajfertőtlenítésre ellene olyan területeken, ahol a kukorica monokultúrában kerül termesztésre.

Az európai növényvédelmi piacon bekövetkezett szigorú változások következtében drasztikusan csökkent a talajfertőtlenítő szerek hatóanyag kínálata. A jelenleg rendelkezésre álló megoldások közül a teflutrin hatóanyagú rovarölő szerek kiemelkedő hatékonysággal rendelkeznek a kukoricabogár lárvája, a drótféreg, a mocskos pajor vagy más talajlakó kártevők ellen. A teflutrin nem szívódik fel a növényekbe, csak az ízeltlábúakra hat, ezzel védve a felhasználók biztonságát. Gázosodó tulajdonságával segít abban, hogy a csíranövény körül is kialakuljon egy védett zóna, amin a kártevők nem tudnak áthatolni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?