Kártevők lephetik el a talajokat: ez a trükk tényleg működik ellenük

Kártevők lephetik el a talajokat: ez a trükk tényleg működik ellenük

agrarszektor.hu
A tavaszi vetési szezon kezdetéhez közeledve érdemes végiggondolni azokat a technológiai lehetőségeket, amelyek pozitívan befolyásolják a termés minőségét és mennyiségét, ezáltal biztosítva a gazdaságok sikerességét és jövedelmezőségét. Az egyik legfontosabb teendő a talajvizsgálati adatok ellenőrzése, hogy milyen szinten állnak rendelkezésre a növények fejlődéséhez szükséges tápanyagok, szükséges-e a pótlásuk. Szintén figyelembe kell venni a talaj nedvességét és vízháztartását, valamint biztosítani kell a gyom- és kártevőmentes vetési területet, ami segíti a megfelelő tőszám és az életerős állomány kialakulását már egészen a korai szakaszban.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A növények egészséges fejlődését számos talajban élő kártevő és kórokozó veszélyezteti, amelyek nagyon hamar hatalmas károkat okozhatnak a termésben - írja közleményében a Corteva Agriscience. A tőveszteségek elkerülése és a maximális terméshozam elérése érdekében a gazdáknak már a vetés előtt vagy annak során megelőző lépéseket kell tenniük növényeik védelmére.

A talajban lakó kártevők közül ki kell emelni a drótférgeket, amelyek különböző pattanóbogár fajok lárvái. Ezek a kártevők már kis egyedszámban is komolyan képesek csökkenteni a termőtőszámot azáltal, hogy megeszik a növény gyökerét, elrágják a csírarészeket. Az amerikai kukoricabogár és annak lárvája a kukorica legkárosabb kártevői közé tartozik. Mindenképpen szükség van talajfertőtlenítésre ellene olyan területeken, ahol a kukorica monokultúrában kerül termesztésre.

Az európai növényvédelmi piacon bekövetkezett szigorú változások következtében drasztikusan csökkent a talajfertőtlenítő szerek hatóanyag kínálata. A jelenleg rendelkezésre álló megoldások közül a teflutrin hatóanyagú rovarölő szerek kiemelkedő hatékonysággal rendelkeznek a kukoricabogár lárvája, a drótféreg, a mocskos pajor vagy más talajlakó kártevők ellen. A teflutrin nem szívódik fel a növényekbe, csak az ízeltlábúakra hat, ezzel védve a felhasználók biztonságát. Gázosodó tulajdonságával segít abban, hogy a csíranövény körül is kialakuljon egy védett zóna, amin a kártevők nem tudnak áthatolni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?