Több ezer fát ültettek el ezen a magyar településen: ennek sokan örülhetnek

Több ezer fát ültettek el ezen a magyar településen: ennek sokan örülhetnek

MTI
A kormány számára a fa és az erdő egy központi kérdés, a cél, hogy 27 százalékkal növeljék a fásult területek arányát Magyarországon - mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Ózd legyen Magyarország tüdeje elnevezésű program pénteki faültetési eseményén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Feldman Zsolt úgy fogalmazott, ezzel amellett, hogy egy zöld és élhetőbb környezetet teremthetnek az emberek számára, aktívan részt vehetnek a klímaváltozás elleni küzdelemben is. Kiemelte, a 2020-ban elindult településfásítási programban a kormány eddig 46 ezer fát ültetett el, és bár fontos a kormányzati támogatás, a kezdeményezés mit sem ér, ha nincsenek partnerönkormányzatok, civilek és olyan közösségek, amelyek ezt az ügyet "a vállukon viszik".

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a trianoni békeszerződés miatt Magyarország elvesztette erdeinek döntő többségét, azonban az elmúlt száz évben lényegében sikerült újra megduplázni a hazai erdők arányát. Feldman Zsolt hangsúlyozta, az Ózd legyen Magyarország tüdeje program szervezői önerőből és saját kezdeményezésből képesek voltak egy olyan civil összefogást létrehozni, mely immár évtizedes tapasztalattal, így minden generációt összefoglalva képes a város előremutató jövőjét építeni. Az államtitkár beszélt arról is, hogy a pénteki eseményen százhúsz darab fát ültettek el közösen a civil kezdeményezés fásítási programján részt vevőkkel. Hozzátette, ez azért fontos a városban, mert az elmúlt százhetven év kohászata meggyérítette a környék erdeit.

Csuzda Gábor, Ózd önkormányzati képviselője köszöntőjében arról beszélt, az ózdi fásítási programban az elmúlt évek alatt mintegy 1600 önkéntes vett részt. Ebből is látszik, hogy mekkora ereje van a közösségeknek és úgy véli, minden hasonló önkéntes kezdeményezést támogatni kell - mondta. Dancsok Tamás, az Ózd legyen Magyarország tüdeje program alapítója elmondta, az önkéntes faültető akcióban 2011 óta 2600 fát ültettek el Ózdon. Hozzátette, a kezdeményezéshez rendszerint csatlakoznak a helyi iskolák is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?