Komoly károkat okozhat a hidegbetörés ezekben az ültetvényekben

Komoly károkat okozhat a hidegbetörés ezekben az ültetvényekben

agrarszektor.hu
Április 16-án, kedden hidegbetörés érte el Lengyelországot, ám keddről-szerdára virradóra jelentős fagyok még nem alakultak ki. A hideg légtömegnek viszont van utánpótlása, és a következő napokban már a virágzó gyümölcsfákra nézve veszélyes éjszakai hőmérsékletek alakulhatnak ki. A Lengyel Meteorológiai Szolgálat (IMWM) szerint a 8-11°C-os nappali hőmérsékletet követően a szerdáról (04.17.) csütörtökre (04.18.) virradó éjszaka a hőmérséklet a talajszintben több helyen mínusz 3 fokig csökkent, a levegő hőmérséklete pedig 2 méteres magasságban a jelentős almatermő körzetekben -1°C és -2°C körül volt hajnali 5 óra körül. A Lengyel Gyümölcstermesztők Szövetsége arról számol be, hogy az ország egyes régióiban a hőmérséklet csaknem -4 Celsius-fokig csökkent.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hideg a következő napokban sem szűnik meg. A lublin112.pl weboldal szerint a lublini vajdaságban 13 településen adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Ez a terület a következő megyéket foglalja magában: Janów, Kraśnik, Lubartowski, Lublin, Lublin, Łęczyński, Łukowski, Opole, Parczew, Puławski, Radzyński, Ryki és Świdnica. Az előrejelzések szerint a levegő hőmérséklete -1°C-ra, a talaj mentén átlagosan -3 vagy -4°C-ra, helyenként pedig -6°C-ra csökken, vagyis nagy a komoly fagy valószínűsége ezen a területen - írja a FruitVeB. Az idei lengyel almatermés szempontjából fontos, hogy a fagyok mely vajdaságokat érintik majd a leginkább. 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?