Éjszakai fagyok jöhetnek: óriási veszélyben vannak ezek az ültetvények

Éjszakai fagyok jöhetnek: óriási veszélyben vannak ezek az ültetvények

agrarszektor.hu
A meteorológiai szolgálatok már jó ideje erős lehűlést prognosztizáltak erre a hétre, amit ráadásul fagyok, viharok, esetenként jégeső is kísérhet. Nagyon úgy tűnik, hogy ezek az előrejelzések valóra válnak. Lengyelországban április 16-án, kedden még az előre jósoltnál is alacsonyabb a hőmérséklet, amit az ország nagy részén erős szél és csapadék kísér.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A gyümölcs- és zöldségtermesztőket leginkább az aggasztja, hogy a következő napokra több fagyos éjszakát is jeleznek a szolgálatok. Ezeken az éjszakákon helyenként nem csak a talajon, hanem 2 méteres magasságban is nulla fok alá süllyedhet a hőmérséklet, helyenként pedig -5 Celsius-fok lesz, ami komoly veszélyt jelenthet a termésre. A termelők aggodalmai különösen azért nagyok, mert ez a lehűlés egy nagyon meleg és nedves időszak után következik, amelyben a növényállományok fejlődése valósággal repülőrajtot vett. Az alma és más gyümölcsállományok is teljes virágzásban vannak, ebben a fenológiai fázisban pedig a fagykárok igen jelentősek lehetnek. A korai burgonyatermesztésben a vegetáció szintén jól előrehaladott állapotban van. Ha a hőmérséklet több egymást követő éjszakán -5 fokig csökken, még az agrotextilek alatt is előfordulhatnak fagykárok - írja a FruitVeB

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?