agrarszektor.hu • 2025. szeptember 13. 14:01
A klasszikus évszakok ideje lejárt, így nem csoda, hogy egyre több szakértő hangoztatja azt, hogy újra kell gondolni a magyarországi vetésszerkezetet, a megszokott fajták helyett pedig olyan kultúrákat kell választani, amelyek a kiszámíthatatlan időjárási körülmények között is megbízhatóbb termést és profitot ígérnek. Ahogy az Alapvetés podcast eheti műsorában elhangzott, ilyen aduász lehet a búza is, de hogy a gazdáknak milyen fajtákat volna érdemes választani, azt több tényező is befolyásolja.
Mint arra Csontos Attila, a Júlia-Malom Kft. ügyvezető igazgatója az Alapvetés podcast eheti adásában rámutatott: a magyar búza egykor kiváló minőségű és világhírű volt, amit az is alátámaszt, hogy 1933-ban a Bánkúti 1201 fajtát a világ legjobb búzájának választották. Ma azonban, ha az exportárakat nézzük, a hazai termés döntő része már csak a kommersz búza kategóriába esik, a prémium minőségű búzából pedig jelenleg a magyar gazdák jóval kevesebbet állítanak elő, mint amennyire igény lenne.
A beszélgetés során Perczel Péter, az Isterra Közép-Európa Kft. cégvezetője szintén hangsúlyozta azt, hogy kulcsfontosságú lenne a minőség növelése. Ezzel együtt azonban arra is figyelmeztetett, hogy
technológiai intenzitás nélkül prémium minőségű búzát nem lehet termelni. Pusztán azért, mert egy fajta genetikailag képes arra, hogy minden minőségi paraméter tekintetében az átlagostól pozitívan eltérő végterméket produkáljon, az még nem jelenti azt, hogy ez így is fog történni.
De akkor mit kellene tenni ahhoz, hogy a megszokott minőség helyett prémium kategóriát tudjon felmutatni egy magyar termelő? Mit jelent egyáltalán az, hogy prémium minőség és mi legyen az etalon? Az Alapvetés podcast eheti műsorában ezekről a kérdésekről is szó esett.