2021. május 6. csütörtök Ivett, Frida

Hírek - Növény

4,6 milliárd a vízgazdálkodási társulatoknak

A vízgazdálkodási társulatoknak tervezi a kormány átadni a gazdáktól átvállalt érdekeltségi hozzájárulást, melyre a költségvetésben 4,6 milliárd forintot tervez – írja a delmagyar.hu. De emellett és még ennél is fontosabbnak tartott az a közmunkaprogram, mely az árkok és csatornák tisztítását lesz hivatott elvégezni.
 
 

Makó térségét a jég és a heve esőzések károsították jelentős mértékben, míg Királyhegyesre majdnem a víz is befolyt, a térség földjein kishíján minden tönkrement. Agazdálkodók javarésze nem kötött biztosítást, de augusztusban mégis ígéretet kaptak a központi kártérítésre, de ezidáig semmi nem igazolta, hogy lesz is belőle valami.

Királyhegyes polgármestere Horváth Lajos a lapnak elmondta, hogy a térségi önkormányzati vezetők fórumán olyan értesüléseket szerzett, melek értelmében a nem számíthatnak egyéb támogatásokra a földalapú támogatás részbeni előrehozott kifizetésein kívül.

Illés Zoltán, környezetügyért felelős államtitkár a Mágori Józsefné országgyűlési képviselő által rendszert térségi belvízfórumon megígérte, hogy a bajok megelőzését eredményező átalakításokba kezdenek, ehhez várhatóan a napokban hozzá is fognak. Ráadásul a kormány a gazdák válláról leveszi az érdekeltségi hozzájárulás terhét, melynek a jele az, hogy a költségvetés tervezetében szerepel 4,6 milliárd forint erre a célra.

A Gazdálkodók ezt eddig a vízelvezető művek karbantartásáért fizették a vízgazdálkodási társulatoknak. Erről sajnos már régebb óta köztudott, hogy építkezést, ároktakarítást és szivattyú korszerűsítést nem lehet finanszírozni belőle. Ezért is érezhető most az állam nagyobb felelősségvállalása. A Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat ügyvezető igazgatója pedig a közmunkaprogramot tartja egy igen nagy horderejű kezdeményezésnek, hiszen az ár- és belvízvédelmi művek karbantartásáról szól, egészen a folyótól a településig.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu