Rengeteg ilyen hagymát árulnak a magyar boltokban: ezt jó, ha minden vásárló tudja

Rohamosan csökken a hungariukmnak számító makói hagyma termőterülete Magyarországon, ma már ugyanis egyre kevésbé éri meg a gazdáknak ezt a fajtát ültetni - tájékoztatta az Agrárszektort a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Kiemelték, az újabb nemesítésű vöröshagymák stressztűrő képessége és hektáronkénti termésátlaga jóval meghaladja a hagyományos makói fajtákét, így sokan inkább ezeket választják, ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy az utóbbi években számos termelő állt át vöröshagyma-termesztésről fokhagymatermesztésre a Csongrád-Csanád megyében. Nem árt azonban tudni, hogy a "makói hagyma" megnevezés általában csak marketing célból kerül feltüntetésre a termékek címkéjén, árualap nem minden esetben áll mögötte.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A makói hagyma - mint eredetvédett termék, hungarikum - a szelekciónak és az erre a térségre jellemző termesztéstechnológiának, a kétéves, dughagymás termesztési módnak köszönheti hírnevét és különlegességét - tudta meg az Agrárszektor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától. A klímaváltozás miatt azonban a makói térségben is megváltoztak az éghajlati viszonyok, amely már kevésbé kedvező az itteni nemesítésű hagyományos, konstans fajtáknak - mint például a Makói Bronz -, ezért az elmúlt évtizedben folyamatosan csökkent a termesztése. Emellett az újabb nemesítésű vöröshagymák stressztűrő képessége és hektáronkénti termésátlaga is jóval meghaladja a hagyományos makói fajtákét, így azok termesztése ma már kevésbé jövedelmező. Országos szinten legnagyobb arányban tavaszi vetésű vöröshagyma termelésével foglalkoznak, a fajták szortimentje igen széles ebben a szegmensben - közölte lapunkkal a NAK.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújts a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméret? gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Hazánkban 2021-ben összesen 1574 hektáron folyt vöröshagyma-termelés. Ugyannakor az elmúlt évtizedben átrendeződés volt tapasztalható a hagymatermesztő körzeteknél, a legnagyobb területen - a területalapú támogatások alapján - tavaly Békés megyében 377 hektáron, Bács-Kiskun megyében 314 hektáron, Csongrád-Csanád megyében 252 hektáron, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig 219 hektáron termeltek vöröshagymát - emelte ki a kamara. Hódmezővásárhely körzetben összesen 198 hektáron, ezen belül Makón 20 hektáron foglalkoznak őszi-, és 46 hektáron tavaszi vöröshagyma termesztéssel. Hozzátették, az utóbbi években számos termelő állt át vöröshagyma-termesztésről fokhagymatermesztésre a megyében, ez 350 hektárt jelent, amely jelenleg több, mint a vöröshagyma.

A 2021-es országos termésátlag 39,2 tonna hektáronként, ami 61,7 ezer tonna össztermést eredményezett a tavalyi évben. A makói hagymára nem készül külön kimutatás, általában csak marketing célból kerül feltüntetésre termékek címkéjén, de árualap nem minden esetben áll mögötte, és jellemzően nem nagyobb az áruértéke, mint más hagymafajtáknak - tájékoztatta az Agrárszektort a NAK.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?