92 ezer forint egy tonna búzáért

agrarszektor.hu
Nettó 92 ezer forintos tájékoztató árat tett közzé egy tonna őszi kalászos vetőmagra a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az ár kissé elmarad a tavalyitól. A szervezet szerint elegendő mennyiségű vetőmag áll majd a gazdálkodók rendelkezésére az őszi vetésekhez.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Vetőmag Szövetség Szervezet és Terméktanács nettó 92 ezer forint tonnánkénti - piaci körülmények alapján várt - tájékoztató árat tett közzé az őszi kalászosok II. szaporulati fokú vetőmagjaira. Ez az ár nem fix ár és nem kötött, illetve nem ajánlott ár, a konkrét szerződéses árat a felek az adásvétel során maguk határozzák meg. E tájékoztatás nem jelent árrögzítést és elsődleges célja orientáló, a várható piaci árinformáció közreadása - derül ki a szervezet közleményéből.

 

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!

Az ár a fémzárolt vetőmagra vonatkozik, amely csomagolása (zsák vagy big-bag) hivatalos cimkével ellátott, érvényes vetőmag minősítő bizonyítvánnyal rendelkezik, gombaölő szerrel van csávázva és az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő. Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke elmondta: a meghatározó őszi kalászos fajok - őszi búza, őszi árpa, tritikálé - vetőmagjából a várható készletek szakmailag megfelelő, 40 százalék körüli felújítási lehetőségét biztosítanak.

A tagoktól kapott információk alapján az előző évhez képest kis mértékben nőtt az őszi búza ókészlet részaránya, a többi növény esetében nincsenek jelentős raktáron lévő készletek. A várható átlagtermésnél - az árutermő területekhez hasonlóan - a tavalyi eredményekhez képest csökkenés tapasztalható. A piaci szereplők a kalászos terményárak emelkedésével számolnak, amely élénkítheti a fémzárolt, minősített vetőmag iránti keresletet.

A tényleges értékesítési árakról a szövetség rendelkezésére a vetési szezon kezdetén állnak majd rendelkezésre adatok. Az elmúlt években hullámzott a végfelhasználói átlagár: míg 2009-ben átlagosan 62 ezer, 2012-ben 115 ezer forintot, 2015-ben 91 ezer, 2016-ban 93 ezer forintért kelt egy tonna őszi búza.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?