2020. június 6. szombat Norbert, Cintia

Hírek - Növény

A járványban is van elég növényvédő szer, de drágulás várható

A koronavírus-járvány ellenére is folyamatos a hazai gazdálkodók növényvédőszer-ellátása, ezért egyik növénykultúrában sincs ok pánikvásárlásokra – nyilatkozta az agrarszektor.hu-nak Szalkai Gábor, a Magyar Növényvédelmi Szövetség (NSZ) ügyvezető igazgatója. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a kihirdetett vészhelyzetben könnyített azokon a szabályokon, amelyek a növényvédelmi szolgáltatási szerződésekre és a növényorvosi vények használata vonatkoznak. A forint jelentős gyengülése miatt ugyanakkor a gazdálkodóknak arra kell felkészülniük, hogy az importból származó növényvédő szerek, illetve termékalapanyagok drágulnak.
 
 

Három-négy héttel ezelőtt voltak fennakadások a hazai növényvédőszer-forgalomban is, de ezek nem a termékgyártás európai és hazai leállása miatt, hanem szállítási és logisztikai okokból következtek be – húzta alá Szalkai Gábor. Mára azonban e problémák nagyrészt rendeződtek, így az iparág a magyar termelőket a koronavírus-járvány ellenére is folyamatosan el tudja látni a szükséges növényvédő szerekkel.

Szalkai Gábor szerint a megfelelő kínálat miatt nincs ok arra, hogy a termelők pánikvásárlásokat hajtsanak végre. Egyes esetekben kisebb kereskedelmi csúszások előfordulhatnak, de a szükséges készletek az iparágban rendelkezésre állnak. Ezért a szövetség a vásárlásoknál önmérsékletet kér a gazdálkodóktól, és felhívja a figyelmet arra, hogy nehéz helyzetbe hozhatnak más termelőket azok, akik indokolatlan mértékű termékbeszerzéseket bonyolítnak le. Emellett azt is szem előtt kell tartani, hogy a gazdálkodóknak eleget kell tenniük a növényvédő szerekre vonatkozó szigorú tárolási előírásoknak is, de nagyarányú készletezéseknél fennállhat a veszélye annak, hogy a rendelkezéseket nem mindenki tudja teljesíteni.

Szalkai Gábor (Fotó: Stiller Ákos)

Bár a növényvédőszer-gyártáshoz felhasznált ható-, alap- és segédanyagok jelentős része Kínában, Indiában és Németországban készül, a világméretű járvány a szállítási fennakadások ellenére sem lehetetlenítette el az európai gyártókat. A magyar termelőknek inkább az okozhat gondokat, hogy a jelentős forintgyengülés miatt az importból származó alapanyagok és termékek a későbbiekben drágulhatnak. A hazai forgalmazók nem készülhettek fel arra, hogy a forint euróhoz viszonyított árfolyama 10 százalékkal, vagy annál is nagyobb mértékben változik, ezért a nagyobb importköltséget termékeik átadási áraiban érvényesíteniük kell majd – állapította meg Szalkai Gábor.

Az ügyvezető igazgató szerint az idei szezonban a hazai termelők számára a rovarok elleni védekezés jelentheti az első nagy kihívást, mivel az enyhe időjárás kedvezett a károsítók áttelelésének, egyes hatóanyagok – például a neonikotinoidok és a klórpirifosz – európai uniós betiltása pedig az utóbbi időszakban a felhasználható szerek palettáját jelentősen szűkítette. Az Európai Bizottságra ma nagy nyomás nehezedik, mivel számos európai zöld- és civil szervezet további szerkivonásokat sürget. Ezért az NSZ szerint a termelőknek a meglévő rovarirtó szereket még felelősebben és tudatosabban kell alkalmazniuk, hogy a felhasználás ne szolgáltasson alapot a termékek és a hatóanyagok elleni újabb támadásokra. A gazdálkodóknak kerülniük kell az illegális és hamis növényvédő szerek beszerzését és kijuttatását is, vagyis csak megbízható forrásokból és kereskedőktől érdemes vásárolniuk.

A termelők védekezési lehetőségeit könnyítheti, hogy a jelenlegi járványvédelmi vészhelyzetben a Nébih enyhített azokon a szabályokon, amelyek a növényvédelmi szolgáltatási szerződésekre és a növényorvosi vények használata vonatkoznak. Így például az e célra létrehozott nyilvántartási rendszerbe nem kell 15 napon belül elektronikusan bejelenteni a növényorvosok és a termelők között létrejött szolgáltatási szerződéseket, hanem a hivatal elfogadja a járvány lejárta utáni, utólagos feltöltéseket is. Növényorvosi vényeket ugyanakkor nem lehet utólagosan kiállítani, de a személyes kontaktus elkerülése érdekében igénybe vehető a Magyar Növényvédő és Növényorvosi Kamara elektronikus vény (e-vény) szolgáltatása, illetve a mostani rendkívül helyzetben a Nébih elfogadja a papíralapú vények szkennelt verzióját is.


További könnyítést jelenthet, hogy a hatósági ellenőrzéseken tudomásul veszik azokat az eseteket is, amikor a forgalmazók nem a felírt készítményekkel, hanem az adott kultúrában és károsítóra engedélyezett azonos hatóanyagú termékekkel szolgálják ki a termelőket. Ennek azonban feltétele, hogy a vényeket kiállító növényorvosok a helyettesítő készítmények kiadásához hozzájáruljanak. A korábbi gyakorlat szerint helyettesítőként legfeljebb 3 szert lehetett megnevezni, de a mostani vészhelyzetben a helyettesítésre felhasználható termékek számát nem korlátozzák, ha azok megfelelnek a fenti kritériumoknak.

Szalkai Gábor szerint a Nébih intézkedései hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a gazdálkodókat ne érje hátrány, ha egyes növényvédő szerekből valamilyen okból mégis átmeneti készlethiány lépne fel. Egyes védekezéseknél ugyanis alapvető fontosságú lehet, hogy a termelők a szükséges termékekhez időben hozzájuthassanak, így a sikeres beavatkozások érdekében akár egy hetet sem várakozhatnak. A helyettesítő termékkör bővítése viszont lehetőséget nyújthat arra, hogy ilyen esetekben is gyors védekezéseket lehessen végrehajtani.

Címlapkép: Getty Images


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu