2020. május 31. vasárnap Angéla, Petronella

Hírek - Növény

A tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV) (x)

Az elmúlt évek elhúzódó meleg őszi időjárása kifejezetten kedvezett a levéltetvek, különösen a zöld őszibarack-levéltetű (Myzus persicae) elszaporodásának. A zöld őszibarack-levéltetű a tarlórépa sárgaságvírusának legfőbb vektora.

A fiatal repceállományokba a levéltetvek szárnyas egyedei települnek be, ahol a meleg időjárás következtében felszaporodnak és továbbterjesztik a vírust.

A vírus tünetei

A fertőzött repcenövények lassabban fejlődnek, kisebb méretűek és kevesebb oldalágat fejlesztenek. Az ősz során a leveleiken antociános (vöröses) elszíneződés figyelhető meg, azonban ez a tünet könnyen összekeverhető a tápanyaghiány (foszfor) tüneteivel is, ezért a vírus pontos azonosításához laborvizsgálatokra van szükség (ELISA-teszt). A vírus negatívan hat a becőkben képződő magok számára, csökkenti az olajtartalmat, illetve növeli az erukasav- és glükozinoláttartalmat. Egyes források 5-15%-os termésveszteséget említenek.


A védekezés lehetőségei
Általánosan elmondható, hogy a vírusok ellen eredményesen csak a vektorok kiiktatásával tudunk védekezni. A levéltetvek ellen az őszi időszakban több növényvédő szer is felhasználható. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy a rovarölő szeres csávázás elhagyása nagyban növeli a fertőzés kockázatát, és az uniós hatóanyag-korlátozások sem segítik elő ezt a folyamatot. A szántóföldi higiéné betartása, a gyomirtás és az okszerűen megválasztott vetésforgó vagy táblaszerkezet kialakítása (kerüljük a cukorrépa vagy hüvelyesek szomszédságát) nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy a kártevők ne telepedjenek meg a fiatal repceállományban.

A védekezést segíti, ha ellenálló hibridet választunk
A vírus ellen csak a vektorok irtásával, tág vetésforgóval és ellenálló hibrid választásával tudunk védekezni. Az ellenállósággal rendelkező hibridek esetében a növények szöveteiben mérhető víruskoncentráció szignifikánsan alacsonyabb más, hagyományos hibridekhez képest. A betegségre jellemző tünetek kisebb mértékben jelentkeznek a leveleken, és nem tapasztaltunk termésdepressziót sem.

Azok a hibridek, amelyek rendelkeznek a tarlórépa sárgaságvírusa ellenállóságért felelős tulajdonsággal, szemmel láthatóbban vigorózusabbak, a környezeti stresszhatásoknak jobban ellenállnak. Ennek köszönhetően termésszintjük kiemelkedő, beltartalmi mutatóik magasan átlag felettiek, ezt saját és hivatalos kísérletek is igazolják. Hazai és nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a tarlórépa sárgaságvírusa ellenállósággal felruházott repcehibridek tápanyag-hasznosító képessége fokozottabb.

A már elérhető DYNAMIC mellett a RAPOOL idei két új hibridje, a KELTOR és a DUKE is rendelkezik tarlórépa sárgaságvírusa ellenállósággal. A NÉBIH kísérleteiben mindkét hibrid kiválóan szerepelt a saját csoportjában.


Pálffy András
termékfejlesztő
RAPOOL Hungária Kft.

www.rapool.hu


A RAPOOL idei repcevetőmag-katalógusa letölthető ide kattintva.

(x)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu