Aggasztóan nagy a szárazság északkeleten: mi lesz így a repcével?

agrarszektor.hu
Rekord közeli szinten járnak a hőösszegek az április óta tartó meleg idő miatt, a szokatlanul hosszú nyár pedig a középtávú előrejelzések szerint legalább szeptember huszadikáig folytatódik jelentősebb csapadék nélkül. A mezőgazdasági munkákkal, a betakarítással jól lehet majd haladni, ugyanakkor északkeleten nagy területen száraz a talaj, amely a repcére nagyon kedvezőtlen hatással van.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt hét közepe óta jelentősebb csapadék nem hullott az országban, csak néhol alakultak ki elszórt záporok. A talaj a Dunántúlon is sokat szikkadt a múlt hét eleji nagy esők után, így arrafelé szinte teljesen telített a föld nedvességgel. A Nyírségben és a Hajdúságban ugyanakkor nagyon nagy a szárazság, és 100 milliméternél is több csapadék hiányzik a talajból. A hőmérséklet országszerte 25 fok fölött alakul majd az elkövetkező napokban is, és bár rohamosan rövidülnek a nappalok, illetve hosszabbak az éjszakák, a minimum hőmérséklet egyelőre csak néhol süllyedt 10 fok alá - írja a met.hu.

A hőösszeg jelentős többlete miatt az átlagosnál nagyjából két héttel előrébb járnak az érési folyamatok szinte minden növényünknél. A napraforgó beérett, az aratása folyamatban van, és a kukorica is a teljes érés-növényszáradás fenológiai fázisában jár, így sokfelé elkezdődött ennek az aratása is. A korai betakarítás miatt elegendő idő lesz az őszi vetések előkészítésére és elvégzésére. A repce már sokfelé kikelt, de a Nyírségben és a Hajdúságban a száraz talajban vontatott kelésre és növényfejlődésre lehet majd számítani.

Az elkövetkező napokban meleg, alapvetően száraz idő valószínű, ugyanakkor pénteken és szombaton szórványosan alakulhat ki záporeső, zivatar, és akkor pár fokot a hőmérséklet is visszaesik majd. A heti összcsapadék területi átlagban valószínűleg 5 milliméter alatt marad, és a jövő hét első felében is előre láthatólag marad a késő nyári, száraz idő. Az egyre hosszabbodó éjszakák miatt a hajnalok azonban már viszonylag hűvösek lesznek és a szélcsendes éjszakákon (főleg a nedves talajú területeken) erős harmatra, valamint helyenként sekély pára és ködfoltokra is számítani lehet. Komolyabb szél csak zivatarok környezetében és szombaton a gyenge hidegfront mentén várható, nagyrészt mérsékelt légmozgásra számíthatunk.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?