Agrármatek: Üvegház beruházás megtérülése

Agrármatek: Üvegház beruházás megtérülése

Takarék Agrár24
A Kertészetek korszerűsítését támogató pályázat megjelenésével felmerül a kérdés, hogy megéri -e üvegházat építeni? Mennyi idő alatt térülhet meg a beruházás? Mennyi plusz eredményt érhető el?

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az üvegházak bekerülési költsége műszaki tartalomtól függően 40-45 ezer Ft/nm, azaz egy 1 hektáros üvegházat feltételezve 400-450 millió forint beruházási költséggel számolhatunk. Az összeg elsőre hatalmasnak tűnik, azonban nézzük sorra, milyen előnyökkel jár, ha fólia helyett üvegház alatt termesztünk.

  • termésbiztonság: a paradicsom üvegház alatt akár 11 hónapig is élhet, ezáltal teremhet. A piaci árak ugyanakkor a főszezonon kívül magasabbak, a termelés költsége viszont változatlan, így ebben az időben kiemelkedő profitra tehetünk szert;
  • magasabb terméshozam: míg egy fólia alatt nevelt paradicsom terméshozama 35-40 kg/nm, addig az üvegházak esetében ez 50-55 kg/nm;
  • kevesebb élőmunka igény

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (NAIK-AKI) adatai alapján 2016-2018 közötti 3 évet vizsgálva a növényházi és fólia alatti paradicsomtermelés (fűtéssel, járható takarás alatt) átlagos bevétele hektáronként 92 millió Ft, ágazati átlagot nézve az ehhez kapcsolódó eredmény 43,2 millió Ft, azaz az üvegház beruházás 9-10 év alatt térülne meg.

Amennyiben a beruházó már rendelkezik termálkúttal, akkor az üvegház fűtési költségeit is megspórolja, azaz az eredménye közel 50 millió Ft is lehet hektáronként. A megtérülési idő így akár 1-2 évvel csökkenhet is.

Amennyiben feltételezzük, hogy a beruházáshoz 50%-os vissza nem térítendő támogatáshoz is jutunk, akkor a befektetett tőke megtérülési ideje már csak 4-5 év. 

Írta: Farkas Anita, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?