2021. május 18. kedd Erik, Alexandra

Hírek - Növény

Agrármatek: Üvegház beruházás megtérülése

A Kertészetek korszerűsítését támogató pályázat megjelenésével felmerül a kérdés, hogy megéri -e üvegházat építeni? Mennyi idő alatt térülhet meg a beruházás? Mennyi plusz eredményt érhető el?
 
 

Az üvegházak bekerülési költsége műszaki tartalomtól függően 40-45 ezer Ft/nm, azaz egy 1 hektáros üvegházat feltételezve 400-450 millió forint beruházási költséggel számolhatunk. Az összeg elsőre hatalmasnak tűnik, azonban nézzük sorra, milyen előnyökkel jár, ha fólia helyett üvegház alatt termesztünk.

 • termésbiztonság: a paradicsom üvegház alatt akár 11 hónapig is élhet, ezáltal teremhet. A piaci árak ugyanakkor a főszezonon kívül magasabbak, a termelés költsége viszont változatlan, így ebben az időben kiemelkedő profitra tehetünk szert;
 • magasabb terméshozam: míg egy fólia alatt nevelt paradicsom terméshozama 35-40 kg/nm, addig az üvegházak esetében ez 50-55 kg/nm;
 • kevesebb élőmunka igény

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (NAIK-AKI) adatai alapján 2016-2018 közötti 3 évet vizsgálva a növényházi és fólia alatti paradicsomtermelés (fűtéssel, járható takarás alatt) átlagos bevétele hektáronként 92 millió Ft, ágazati átlagot nézve az ehhez kapcsolódó eredmény 43,2 millió Ft, azaz az üvegház beruházás 9-10 év alatt térülne meg.

Amennyiben a beruházó már rendelkezik termálkúttal, akkor az üvegház fűtési költségeit is megspórolja, azaz az eredménye közel 50 millió Ft is lehet hektáronként. A megtérülési idő így akár 1-2 évvel csökkenhet is.

Amennyiben feltételezzük, hogy a beruházáshoz 50%-os vissza nem térítendő támogatáshoz is jutunk, akkor a befektetett tőke megtérülési ideje már csak 4-5 év. 

Írta: Farkas Anita, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu