2021. október 16. szombat Gál

Hírek - Növény

Aszály és árhullám: két részre szakadt Magyarország

Szeptember első napjaiban hatalmas mennyiségű csapadék érkezett Magyarország térségébe, a területi eloszlása azonban nem volt egyenletes, így még mindig vannak száraz részek az országban. Míg a dunántúli folyókon árhullámok vonulnak le, addig keleten helyenként tovább tart az aszályos idő. Ezzel szemben a Dunántúlon annyi eső esett, hogy a betakarítási munkákat fel kellett függeszteni, mert napokig nem lehet rámenni a gépekkel a talajra. A folytatás nyári végi meleget, és nagyrészt száraz időt ígér a következő bő egy hétre.
 
 

Szombattól keddig a Dunántúlon nagy mennyiségű csapadék hullott, többnyire 50-100 milliméter, de sokfelé e fölötti mennyiség is előfordult. Az augusztus végi rekord alacsony dunai vízállasok után árhullámok vonulnak le a folyókon, és többfelé súlyos károkat okozó villámárvizek is előfordultak. Ezeken a területeken a talaj teljesen telített nedvességgel, ezzel szemben a keleti országrészben jóval kevesebb esett, sőt egyes körzetek szinte teljesen kimaradtak a csapadékból. Alig esett például Debrecen és Nyíregyháza térségében, amely már eddig is az ország legszárazabb területe volt. Itt 100 milliméternél is több csapadék hiányzik a talajból – írja a met.hu.

A hőösszeg többlete miatt az átlagosnál nagyjából két héttel előrébb járnak az érési folyamatok szinte minden növényünknél. A napraforgó beérett, ahol a csapadékos idő nem hátráltatja, ott az aratása is folyamatban van. A kukorica a teljes érés-növényszáradás fenológiai fázisában jár, így többfelé elkezdődött ennek az aratása is. A korai betakarítás miatt elegendő idő lesz az őszi vetések előkészítésére és elvégzésére. A repcemag sokfelé a talajban van, és az augusztusi vetések helyenként már szikleveles állapotban vannak. A Dunántúlon ugyanakkor az eső megakasztotta a betakarítást, ezért a felázott talajra napokig nem lehet gépekkel rámenni és a termésnek is száradnia kell. Ezzel szemben a Nyírségben és a Hajdúságban továbbra is lehet haladni, de az elvetett repce a száraz talajban nem kel ki.

Az előttünk álló napokban nagyrészt napos, száraz, meleg idő valószínű. Pénteken és szombaton szórványosan alakulhat ki záporeső, zivatar, majd vasárnaptól csökken a csapadék esélye, a jövő hét első felében pedig egyértelműen száraz idő várható. A hőmérséklet csúcsértéke eleinte 25 fok körül alakul, majd a jövő héten erősödik a nappali felmelegedés, és 25-30 fok közötti maximumok várhatók. Az egyre hosszabbodó éjszakák miatt a hajnalok azonban már viszonylag hűvösek lesznek és a szélcsendes éjszakákon a nedves talajú területeken erős harmatra, valamint sekély pára- és ködfoltokra is számítani lehet.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu