2020. december 5. szombat Vilma

Hírek - Növény

Bajban van a kalászosok egyik gombaölője, betilthatják

A proklorázról van szó, amit olyan készítményekből ismerhetünk, mint a Zamir, a Wirtuoz vagy a Mirage. A hatóanyag széles spektrumban pusztítja a gombákat a fuzáriumoktól kezdve a helmintospóriumon át a moníliáig, többféle kultúrában. Képes a kialakult betegség gyógyítására is, hatástartama hosszú, még esős, párás időben is. Éppen ez lehet a veszte?
 
 

Az árpában felhasználható proklorázra olyan szigorú maradék mennyiségre vonatkozó előírást alkottak Németországban, hogy úgy tűnik, ezt már képtelen teljesíteni a hatóanyag.

A prokloráz, melynek európai felhasználását 2012-ben engedélyezték - a levél- és kalászbetegségek minden válfaja ellen hatásos, a virágzás végéig bevethették eddig a gazdák. Most azonban az árpára kapott engedélyét felülvizsgálják. Az agrarheute.com szerint más kalászost nem érint a hatósági szigor.

Az árpában való felhasználhatóságáról legkésőbb februárban döntés születik, a határozat 20 napon belül életbe lép, a forgalmazás és felhasználás azonnali hatályú tiltását eredményezve. Vagyis a németeknél már ebben a szezonban eltűnhetnek az árpa növényvédelméből a proklorázos szerek.

Megjegyezzük: Magyarországon sem a méhegészségügyi, sem az élelmezés-egészségügyi vizsgálatok nem mutattak ki eddig érdemleges prokloráz-terhelést, egyedül a külföldről beérkező paprika, gránátalma, citrom felületén észlelték a hatóanyagot.

Címlapkép forrása: https://www.youtube.com/watch?v=Es4CU59i-xw

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu