2020. május 29. péntek Magdolna

Hírek - Növény

Csányi Sándor lesz a cégóriás KITE tulajdonosa

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyét kérte három, Csányi Sándor tulajdonában lévő cég ahhoz, hogy önálló irányítást szerezhessenek a nádudvari agrárintegrátor KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. felett. Ez a három társaság, az Agrárintegrátor Kft., az Agrárspektrum Kft. és az Agrochain Kft., amely az idén jött létre 3-3 millió forintos jegyzett tőkével.
 
 

Az Agrárintegrátor Kft., az Agrárspektrum Kft. és az Agrochain Kft. június 30-án részvény-átruházási és üzletrész-adásvételi szerződést kötött Guba Sándorral, aki ma a KITE Zrt. többségi tulajdonosa. A szerződés szerint a Csányi Sándor irányítása alatt álló vállalkozások megszerzik a KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. felett az önálló irányítást. Tekintettel arra, hogy az irányításszerzés a versenytörvény alapján összefonódásnak minősül, az irányításszerzők július 27-én kérelmet nyújtottak be, amelyben a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét kérik – közölte az MTI.

A GVH tájékoztatása szerint az irányításszerzők - bár több társaságról van szó - nem a közös irányítás megszerzését jelentették be a versenyhatóságnak, hanem a Csányi-csoport önálló irányítás-szerzését, hiszen az irányításszerzők valamennyien Csányi Sándor önálló irányítása alatt állnak. A KITE Zrt. kisebbségi részvénycsomagja pedig az OTP Bank közvetett tulajdonában van, ahol Csányi Sándor az elnök-vezérigazgató.

A céginformáció adatai szerint a KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. 1991-ben alakult Nádudvaron. A jegyzett tőkéje 1 milliárd 489 millió 300 ezer forint. Az Agrárintegrátor Kft., az Agrárspektrum Kft. és az Agrochain Kft. az idén jött létre 3-3 millió forintos jegyzett tőkével, fővárosi székhellyel. Egyedüli tulajdonosa mindhárom cégnek Csányi Sándor.

Guba, Csányi, OTP
Guba Sándor, aki korábban a KITE Zrt. dél-dunántúli regionális igazgatója volt, 2013-ban vásárolta meg a nádudvari agrárintegrátort több tízmilliárd forintért a Bige László tulajdonában álló péti Nitrogénművek Zrt. elől. Az ügylet mögött már akkor Csányi Sándort sejtette a szakmai közvélemény, és a bankvezért szerepét később nyilvánvalóvá tette, hogy az OTP Bank tavaly közvetett kisebbségi tulajdont vásárolt a KITE-ben. Most pedig az újonnan alapított cégeivel Csányi Sándor maga is tulajdonossá válik a több mint 230 milliárd forint éves forgalmú agrárintegrátor cégben.

 


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu